Средиземноморската диета може да премахне част от рисковите фактори за ранна смърт при жените, съобщи ЮПИ, позовавайки се на изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация.
Според авторите, нивата на ранна смъртност при жените могат да спаднат с 23%.
Д-р Самая Мора от Женската болница в Бостън, твърди, че жените, които желаят да са дълголетни, трябва да се фокусират върху диетата си.
Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причина за смъртта както при жените, така и при мъжете в цял свят.
Средиземноморската диета е призната от диетолози и доктори по цял свят като една от най-полезните за здравето, а и може да намали опасността от сърдечни проблеми.
Особено внимание се отделя на растителната храна и полезните мазнини- ядки,плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и морски дарове. Основният източник на мазнини трябва да бъде зехтинът.
Умерени количества пилешко, млечни продукти, яйца и алкохол не вредят, но трябва да се избягват червените меса, рафинираната захар и преработените храни.
Авторите на изследването са изучавали данни на 25 хиляди участнички за 25-годишен период.
Според изследването, рискът от ранна смърт спада с близо 25% за тези, които се придържат към средиземноморската диета.
Спадат рисковете за развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.
Резултатите трябва да послужат за окуражаване на здравословното хранене, коментират авторите.
0 | 0 |