Уютна, просторна и светла, съвременната кухня днес приютява между четирите си стени модерни електроуреди висок клас, които се отличават със своя иновативен дизайн. Имаме възможността да приготвяме здравословна домашна храна, да си печем сами хляб и да пием кафе с двоен каймак, приготвено от домашния ни барман - кафемашината с всестранни вкусни предложения. Управляваме уредите чрез нежни докосвания до дисплея им, а настройките на всяка техника ни предлагат различни екстри, спестяващи от личното ни време и усилия.
Дизайнът на новите кухни е по-модерен и технологичен отвсякога, а за да усетим огромната разлика, трябва да се върнем векове назад. Американският историк Андрю Смит описва възхода на кухненския дизайн от пепелта на праисторическото огнище до "умната печка”, която се изключва сама.
В миналото кухненското пространство е било много тясно, а в центъра му се е поставяло огнището. По стените на стаите са били окачвани равни повърхности, връху които стояли чинии, канчета и тави. Липсвали големи прозорци, които да осветяват стаята. Не съществували и абсорбатори, които да вентилират въздуха. Кухнята била малка, опушена и мрачна стая. Вътре винаги било най-топло, затова някои семейства прекарвали зимата именно там.
През годините кухненското пространство започнало да се увеличава, а дизайнът да се усложнява. Килери, мазета и външни дворове били създадени, за да съхраняват всичко онова, което било трупано в кухнята досега. Но все още нямало и следа от дизайнерски намерения.
В края на 15 век в Европа били създадени готварски книги, които обърнали внимание и на кухненското обзавеждане. Тогава за пръв път се разпространявали обширни описания на модерен кухненски дизайн, които залели първоначално Италия, а по-късно и Франция.
През следващия век на масата се настанява един нов прибор - вилицата. Преди това тя е позната само във Византия, а на запад хората се хранят с пръсти. Появата на прибора се движи паралелно с Ренесансовата култура и дворцовия етикет за общуване. Вилицата е част от новата култура на недокосването, било то до храната или до ближния.
През късния 18 век американците осъщестяват една значима революция в кухнята - създават първата чугунена печка на дърва, която продължава да се използва в някои домове и до днес.
Гражданската война в САЩ слага края на робския труд в кухнята, където до преди това живеят и слугуват бедните прослойки на населението. Емигрантите навлизат в градските ресторанти, които следват френския модел на работа - чираците работят заедно с професионалните готвачи.
Печката на въглища се превръща в ядрото на кухнята, последвана от газовите котлони. До 1900 година кухнята се мести един етаж по-нагоре и от малка, задимена стаичка под къщата, тя се превръща в основно пространство в дома.
Исторически погледнато, през първите две десетилетия на 20 век кухненските иновации претърпяват своя бум. Кухненски печки, хладилници, миксери, тостери, кафемашини представляват новия кухненски лукс. Процесът на готвене се улеснява и технологизира, а преработените храни претърпяват своя възход. Кухнята вече не е място, на което задоволяваме хранителните си нужди. Там домакините изразяват своя индивидуален подход към храната. Кулинарията се превръща в изкуство.
С развитието на кухненския дизайн, животът на хората също се променя. Докато в миналото приготовлението на храната е било трудоемко и отнемащо много време задължение, с годините то започва да носи все повече удоволствие с лесното си изпълнение.
Общото между историята и модерните времена е, че ритуалът за приготвяне на храната винаги е събирал хората заедно. В този смисъл кухнята е туптящото сърце на всеки дом. А с толкова приказки вече изгаряме от желание отново да запретнем ръкави и да сътворим нещо вкусно, заедно с близките си хора.
25 | 2 |