Днес излиза от печат „Капризни години”, навръх гостуването на автора Иржи Менцел в България

Той идва тук по покана на CineLibri

Днес излиза от печат „Капризни години”, навръх гостуването на автора Иржи Менцел в България

"Ако на места моят текст ви се стори песимистичен, не го приемайте на сериозно. Това е естествено и ще споходи всекиго, който не иска да споделя само онова, което се очаква от него.” С това мъдро предупреждение започва "Капризни години” , една завладяваща книга със спомени на големия чешки творец. Иржи Менцел описва детството си и формиралата го културна среда в Прага; следването си във ФАМУ и причините да се посвети на киното, въпреки че първата му любов е театърът; реализацията на най-известните му филми като "Строго охранявани влакове” и "Капризно лято” в годинитe на славната чехословашка нова вълна. За първия от тях Менцел печели "Оскар" и се превръща в един от мъжете на Пражката пролет от 1968 г. Спомените стигат до 1988 г. - възстановяването на свободата и демокрацията в Чехословакия. Менцел си спомня и общуването си с ярки личности на чехословашкото кино, любимия си писател Бохумил Храбал, приятели, колеги и актьори.

Иржи Менцел е една от най-ярките звезди в съвременната кинематография. В световната енциклопедия на киното името му блести редом с имената на Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш, но той получава признание и като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на ХХ век. Екранизацията на "Строго охранявани влакове" под неговата изкусна режисура печели "Оскар” за чуждоезичен филм. Менцел е носител на "Златна мечка" от 1990 г. за филма си "Чучулиги на конец", има номинация за "Оскар" за "Селце мое централно", а за хумористичната творба "Обслужвал съм английския крал", екранизация по романа на един от колосите в литературата на миналия век, печели наградата на ФИПРЕССИ и номинация за "Златна мечка".

Не пропускайте възможността за среща с живата легенда на чешкото кино на 14 и 15 октомври в София! Билетите за всички предстоящи прожекции на "Обслужвал съм английския крал” са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.

Прожекции в столицата:

13 октомври, четвъртък, Евро Синема, 18.30 ч.

14 октомври, кино "Люмиер", 18:15 ч., в присъствието на Иржи Менцел и Иван Бърнев

15 октомври, кино "Одеон", 19:00 ч., в присъствието на Иржи Менцел и Иван Бърнев

16 октомври, неделя, Kултурен център Г8, 18:30 ч.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay