Най-здравословното меню

Изготвено е в продължение на години и включва най-полезните храни

Най-здравословното меню

В продължение на години английски учени изследваха над 4 000 хранителни продукти, за да създадат рецептата за най-здравословното хранително меню, което можем да си приготвим вкъщи. Днес резултатите са налице, а в суперсписъка влизат продукти като терина от сьомга, пилешко месо и йогурт.

Хранителните изследователи от организацията за изследвания Leatherhead проучили влиянието на няколко хиляди продукти, след което намалили техния брой до 222, които имали статута на най-здравословни. Всички те съдържат огромни количества полезни за организма вещества, а ако бъдат включени в ежедневното меню, ще ни снабдят и с много енергия.

Най-важните хранителни вещества според учените са:
Омега-3 мастните киселини, които поддържат здравословни нива на холестерол в организма и оказват благоприятно влияние над сърцето.

Фолати (фолиева киселина), които представляват разтворими във вода витамини, които принадлежат към група В. Фолатите са нужни на организма, за да произвежда ДНК или генетичен материал в клетките. Този витамин може да бъде намерен във храни, богати на фибри, каквито например са пълнозърнестият хляб и зеленолистните зеленчуци.

Най-здравословното хранително меню включва:
Първо ястие в списъка е терина от пушена сьомга, която съдържа Омега 3 мазнини и много важната за кръвообращението докозахексаенова киселина. Към рибната порция се добавя салата от листни зеленчуци и зехтин.

Следва втора порция здраве, поднесена в лицето на пиле в гювече с леща и микс от зеленчуци. Според изследователите, това ястие задоволява цели 80% от здравословните нужди на организма.

Орехите също са част от "менюто за шампиони”. Шепа орехови ядки, препоръчителни са 30 грама дневно, се добавят към порция кисело мляко. Вкусният микс се приема за десерт.

Учените припомнят, че не бива да забравяме полезните свойства на ядките и горските плодове. Вместо десерт, например, можем да си подарим много витамини, хапвайки порция сочни малини и боровинки.

Хранителното меню ни показва, че здравето е вкусно. То представлява редица полезни продукти, които можем да си приготвим в домашни условия, според индивидуалния ни вкус. По този начин ще се снабдим с най-големия подарък - здраве за себе си и семейството. 

39 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 18.06.2012|19:03
:) Взе ми думите от устата и аз мразя леща.
5
Не е посочен 18.06.2012|15:28
Не е само до четенето, а и до прилагането на практика. Аз много обичам да чета, но това сякаш не влияе на фигурата ми.
4
Не е посочен 18.06.2012|15:08
наистина вкусно меню за здраве
3
Не е посочен 18.06.2012|13:16
Вкусно, но без лещата:)
2
Не е посочен 18.06.2012|12:59
Полезна статия!
1
Не е посочен 18.06.2012|12:38
Който иска да живее по-дълго време и да има красиво и здраво тяло - да чете статията!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay