Тест: Какво е вашето емоционално IQ?

Добре ли се отнасяме към себе си и околните, или по-скоро приличаме на д-р Хаус?

Тест: Какво е вашето емоционално IQ?

Мнозина си мислят, че IQ-то би трябвало да е от основно значение за професионалното им развитие. И мнозина остават разочаровани, докато гледат как хора с очевидно по-нисък коефициент на интелигентност от техния се издигат значително по-бързо в кариерата.

Не, причината не е в "големия и несправедлив свят". Поне обикновено не се корени там. Въпросът е, че в повечето случаи на съседно бюро в офиса не седят математически формули. Нито шефът, нито клиентите ни представляват безплътни задачи като онези от тестовете за интелигентност. Работим с хора - които страдат, грешат, виждат нашите грешки и на свой ред могат да ни наранят.

Затова, освен способността ни да знаем и да прилагаме на практика знанията си, от огромно значение за кариерата е и нашата емоционална интелигентност. Предлагаме ви един кратък тест, който ще ви помогне да я проверите. Но не бива да се заблуждавате, че той като с магическа пръчка ще подобри взаимоотношенията ви с вътрешния и външния свят. Целта е по-скоро да се замислим. Дали се отнасяме достатъчно добре към околните и към себе си? И ако отговорът е не, как бихме могли да променим негативното заключение?

Емоционалният ни тест се състои от 12 въпроса. Предлагаме ви да използвате три възможни отговора за всеки от тях: "по-скоро да", "средно ниво" и "по-скоро не". След това можете да направите личното си заключение, като използвате информацията в края на материала.

1. Успявате ли да запазите спокойствие и сдържаност, когато се намирате под напрежение?

2. Можете ли да изпитвате негативни емоции, без да се чувствате прекалено нещастни или засегнати от това?

3. Когато имате да изпълните определена задача, успявате ли да се фокусирате, без да отлагате и да залитате по маловажни детайли?

4. Свободно ли признавате грешките си?

5. Лесно ли определяте чувствата и настроенията на другите?

6. Умеете ли да получавате критика, без да се оправдавате?

7. Бързо ли се успокоявате, когато се ядосате или натъжите?

8. Открито ли признавате чувствата и нуждите си?

9. След като претърпите определен неуспех, бързо ли успявате да се вземете в ръце и да продължите нормално с работата си?

10. Умеете ли да преценявате как държанието ви ще повлияе на другите?

11. Умеете ли да вниквате в онова, което ви се говори, без да бързате да се намесите със собственото си мнение?

12. Отделяте ли време (поне веднъж месечно) за размисли относно важните ви цели и начина, по който искате да изживеете живота си?

Вероятно вече сте се досетили, че желателните отговори на всички тези въпроси са "по-скоро да". Ако ви липсват достатъчно такива, можете да ги разгледате още веднъж и да прецените с кои точно умения на емоционалната интелигентност изпитвате затруднения. Съществуват 5 основни такива:

- способността да се отърсваме бързо от стреса;

- да разпознаваме и направляваме емоциите си; 

- да разбираме останалите, дори само чрез невербална комуникация;

- да преодоляваме предизвикателствата с чувство за хумор;

- да разрешаваме конфликтите, подхождайки с позитивизъм и самочувствие.

Човек не се ражда с наличието или липсата на такива умения. Нито е задължително да ги придобие още в детските си години. Стига да пожелае промяна, всеки може да подобри емоционалната си интелигентност. Което със сигурност ще му помогне да успява и да се чувства по-добре на работното място.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 30.07.2012|13:40
Всеки има върху какво да работи! няма перфектни хора! А и много зависи от ситуацията!
6
Не е посочен 30.07.2012|11:54
Определено не приличам да доктор Хаус! Той е ненадминат идиот!
5
Не е посочен 28.06.2012|08:46
Аз съм някъде средно ниво, което означава, че трябва да поработя върху себе си, за да подобря емоционалната си интелигентност:)
4
Не е посочен 26.06.2012|12:21
:) Ехее, и това ми айкю се оказа доста високо. 10 отговора - Да, 1 - посредата и 1 - Не. Но има въпроси, които леко не ми харесаха. Свободно ли признавате грешките си? Грешките са нещо, което е редно да избягваме и съзнателно да не ги правим. Факта, че ги признавам лесно и се извинявам, когато сбъркам, не ме прави по-добър човек. Бих искала въобще да не стигам до тях.
3
Не е посочен 25.06.2012|13:12
Емоционално съм доста добре,предвид отговорите на въпросите.Но едно е сигурно: всичко започва преди „първите седем”. Емоционалната грамотност е толкова важна, колкото и обучението по математика и граматика.
2
Не е посочен 25.06.2012|11:53
Слава богу, че вече започна да се говори и пише за емоционалната интелигентност. Доста дълго тя беше подценявана, но с развитието на маркетинга са наложи и идеята за по-качественото общуване, оттам и всякакви стратегии за подобряването му.
1
Не е посочен 25.06.2012|11:35
на почти всички въпроси отговорът ми е по-скоро да,значи явно имам високо емоционална IQ?:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay