Ето колко сън ви е нужен

Ето колко сън ви е нужен

Несъмнено сънят е важен. Но преди да опитате да подобрите неговото качество, трябва да разберете точно от колко сън се нуждаете.

Количеството сън варира в зависимост от човека. На някои хора са им нужни седем часа нощен сън, а на други доста повече. Много малък процент хора могат да са пълноценни през деня, ако спят по-малко от пет часа през нощта, и това да няма отрицателни последици за здравето им.

Въпреки че необходимото количество сън е различно за всеки, има начин да разберете колко сън ви е нужен. Времето, в което спите, е времето, в което тялото ви се възстановява, както физически, така и психически. Така че ако нямате качествен сън, това неминуемо ще се отрази на тялото ви. Бихте били разсеяни, вземането на решения става по-трудно, има по-голяма вероятност да поемете висок риск, времето за реакция се забавя с почти една трета, така че ако шофирате често или работите на машина, липсата на сън е лоша идея. Недостигът на почивка може да доведе до раздразнителност, нарушение на когнитивните функции, намалена креативност, поява на торбички под очите, желание за нездравословна храна, отслабена имунна система, повишен риск от диабет тип две, затлъстяване и много други неприятни неща.

Ако не спите достатъчно, бихте се чувствали зле и емоционално. При някои е възможно да се отключат депресия или тревожност. При други пък ефектът е обратен – стават по-щастливи, мислят, че всичко е смешно и усмивката не пада от лицата им с дни. Добри или лоши – всички емоции излизат на преден план.

Не е лесно да се отговори на въпроса от колко часа сън се нуждае човек, защото за всеки е индивидуално. Генът на човек всъщност е определящ за количеството и качеството сън. Да знаете дали сте нощна птица или сте от ранобудните, е важно.

Знаейки това, има няколко начина да калкулирате от колко часа сън се нуждаете. Трябва да определите часа, в който обикновено се събуждате, и след това връщате назад, за да определите кога трябва да легнете. Всеки цикъл сън трае 90 минути, на човек му трябват средно пет цикъла, за да успее да се наспи. Пет цикъла по 90 минути са 450 минути или седем часа и половина. Така че ако се събуждате в 6:30 ч., опитайте да си легнете в 23:00 ч.

Ако времето ви го позволява или сте постоянно изтощени през последните няколко седмици, си вземете почивка. Забравете за часовници, телефони и аларми. Лягайте си, когато ви се доспи и ставайте, когато сте се наспали. След тази почивка вече ще сте си изградили рутина.

Ако все още продължавате да се чувствате уморени през деня, но не можете да спите повече часове, дори ако опитвате, или пък даже да успеете след това отново сте недоспали, се обърнете към специалист.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay