Жените на Руанда: Пример за африканската сила и дух

Те се борят за живота и страната си

Жените на Руанда: Пример за африканската сила и дух

Руанда е най-гъсто населената държава в Африка. Намира се в централната част на континента и е богата на природни ресурси, като злато, метан и калаена руда.

Само на час път от столицата на Руанда - Кигали, може да бъде открито едно малко общество, съставено изцяло от жени. То сякаш е откъснато от останалата част на света и е ситуирано нарочно в източната африканска провинция и по-точно градчето Кайонза. Ако е така, то с каква цел?

Женски център за развитие (Women’s Opportunity Center), за който разказва сайтът Arch Daily, е името, което обединява голяма част от жените в града. Той се намира в плодородна долина, която е идеален земеделски, а защо не и архитектурен, обект. С какво се занимават жените, които са част от това общество? Предимно със земеделие, но също така със снабдяване с чиста вода и събиране на дърва за огрев.

Това е място, което открива нови възможности за жените в Руанда. Центърът осигурява сигурност, достъп до образование и бъдеще за около 300 жени годишно, които са преживели една жестока война, и живеят в условията на една възстановяваща се икономика.

Жените на Руанда: Пример за африканската сила и дух

Животът в африканската страна е труден от дълги години. След 1994 година, когато президентът на Руанда Джувенал Хабиаримана от племето хуту загива, след като самолетът му е взривен над летището в столицата Кигали, започва съревнование между отделните племена. Така се стига до избиване на около 937 000 тутси и умерени хуту, извършено в по-голямата си част от две екстремистки бойни групи на хуту - Интерахамве и Импузамугамби, за период от 100 дни от 6 април до средата на юли 1994 г.

През годините икономиката на страната страда от липса на закони за собствеността върху земите и хаотичната разпределителна система в земеделието. През последните години обаче се наблюдава положително развитие, като е отбелязан значителен напредък в секторите "образование” и "достъп до енергия”.

Жените на Руанда: Пример за африканската сила и дух

Женският център за развитие е проектиран чрез помощта на хуманитарната организация Women for Women International, която помага на жени, преминали през изпитанието, наречено "война”, да възстановят живота си. Целта на центъра е да създаде повече възможности за развитие за жените, като същевременно се бори за развитие на икономиката, подобряване на инфраструктурата, възстановяване на културното наследство на Африка и проблемите с бедността и глада.

Проектът цели привличане на спонсори и партньори, които да допринасят за благотворителната мисия на центъра. Съставна част от успеха на начинанието е земеделието. Жените в селището имат възможност да произвеждат и продават свои собствени продукти. Така те успяват да си докарат доходи чрез отглеждането на органични продукти.

Жените на Руанда: Пример за африканската сила и дух

Центърът разполага с пазар, който е лесно достъпен, и разкрива икономическите възможности на мястото. На него жените продават произведените земеделски, текстилни и други продукти, като питейна вода.

Освен това жените в центъра се занимават и с животновъдство. Отглеждат се прасета, крави, кози, зайци. А слънчевите панели по покривите на къщите, от които е съставен центърът, както и други инoвативни технологии, позволяват да бъде произвеждана зелена енергия и да бъде изграден един "зелен’ начин на живот.

Жените, които населяват центъра, се опитват да се приспособят към новия си начин на живот. Те са борци, в търсене на път към един обикновен и по-спокоен живот, чиято цел е единствено оцеляването. Чрез уменията, които получават в центъра, те са готови да приложат опита си извън неговите предели, като по този начин спомагат за развитието на своята държава.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay