Жените настигат мъжете по пиене на алкохол

Жените почти са настигнали мъжете по употреба на алкохол с течение на времето, сочи световно изследване по въпроса

Жените настигат мъжете по пиене на алкохол

Анализът на 4 млн. души, родени между 1891 и 2001 г. показва, че е много по-вероятно мъжете да употребяват алкохол, което води и до здравни проблеми. Но при сегашното поколение нежната половинка на човечеството е намалила сериозно разликата със силния пол в това отношение, сочи BMJ Open.

В някаква степен обяснение за това има и в променената роля на мъжете и жените в обществото.

Изследването показва, че при хората родени в началото на XIX век, при мъжете вероятността от употреба на алкохол е 2,2 пъти по-високо, отколкото при жените. Поради това при силния пол е три пъти по-вероятна появата на пиене до проблемни нива. Поради което, при мъжете има 3,6 пъти по-голяма вероятност от появата на здравословни проблеми като чернодробна цироза.

Но с минаването на десетилетията разликата между половете по употреба на "огнена вода" се стопява. Така че при родените в края на столетието вероятността мъжете да посягат към чашката вече е 1,1 пъти по-голяма от тази при жените. 1,2 пъти повече мъже стигат до проблемни нива употреба на алкохол. "Само" 1,3 пъти повече мъже, отколкото жени, си създават здравни проблеми с чашката.

Екипът от Университета в Ню Саут Уелс е анализирал данни от хора по целия свят, макар учените да са наблегнали върху Северна Америка и Европа.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay