За едно чудо на природата с три букви

Един полезен съюзник

Ежедневно добрите пчелички работят усилено, за да ни дарят с един изключително ценен продукт – негово величество Меда. По своите вкусови и хранителни качества той е много полезен източник на енергия и се усвоява изцяло от човешкия организъм. Полезно за вас ще бъде да знаете състава на меда и колко точно калории поемате при поглъщането на 100гр от сладкото удоволствие.

 

 

В 100гр мед има: 21% вода , 0,4% белтъци, 78,3% въглехидрати, а калориите са 323. Притежава и още куп полезни съставки като витамини В1, В2, В3, В6, K, C, E , органични киселини (винена, лимонена, млечна, мравчена), минерални вещества (натрий, калий, калций, магнезии).

 

Заради полезния състав медът се използва по много и различни начини:

 

Медолечение

Всички лекари и диетолози се прекланят пред качествата на ценният продукт и препоръчват той да присъства в ежедневното ни меню.

 

  • Той успешно се бори в борбата срещу всички микроби в човешкия организъм и предотвратява възпалителните процеси.

 

  • Ако усещате болки в гърлото се препоръчва да задържите една лъжичка мед в устата си, за да могат неговите антибиотични вещества да подействат успешно. Друг вариант е добре познатият на всички случай – лъжичка мед, разтворена в чаша чай или мляко.

 

  • При наличието на рана отново на помощ ни идва чудотворният продукт. Просто трябва да намажем мястото с малко от медната течност, а това ще помогне на раната да зарастне по-бързо. От друга страна ще очисти уязвимото място и ще създаде една благоприятна за лекуване среда.

 

  • Ако имате проблем в областта на корема – гастрит, язва на стомаха, нарушена киселинност, медът също действа благоприятно. При повишена киселинност например трябва да приемате една супена лъжичка мед, разтворена в 200мл топла вода, два часа преди хранене. При понижена киселинност пък същото това количество, разтворено в студена вода, се приема непосредствено преди хранене.

 

  • Пчелният мед действа много добре и когато се нуждаем от успокоение. За да премахнем излишното нервно натоварване е добре да го приемаме час преди лягане. Гарантираме ви, че ще спите сладко като бебета, далеч от проблемите.

 

Медът, коктейл на красотата


И тук отново трябва да се сетим за трудолюбивите пчелички и да им благодарим. Те не само създават за нас един чудесен хранителен продукт, но и ефикасно средство, което можем да използваме в различни маски, кремове, балсами за устни и дори като добавка във ваната.

 

Предлагаме ви няколко различни рецепти от които да се възползвате, за да подчертаете вашата естествена красота.

 

  • Маска за коса с мед – за повече блясък

 

Единственото, което трябва да направите е да разбъркате няколко супени лъжички мед (в зависимост от дължината на косата) със сока от един лимон. Нанесете и свършете домакинската работа, а след като излезете от банята ще се уверите в резултата.

 

  • За пухкави устни

 

През зимата нашите устни се нуждаят от допълнително хидратиране. Тук на помощ отново ни идва меда. Просто нанесете малко количество върху устните си и изчакайте 15 минути.

 

  • За изсушена от студения въздух кожа

 

Нарежете на малки парченца една малка свежа краставица и използвайте пасатор, за да получите гъста смес. След това изсипете получения сок в бурканче и го смесете с 2 супени лъжици мед. Затворете съда и го поставете на студено място, изчакайте една седмица и е време да се възползвате. С напоено памуче от сместа масажирайте лицето си. Може да го правите сутрин и вечер за максимален ефект. Ще забележите колко мека и свежа ще стане кожата ви.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay