Няколко златни правила за здравословно хранене

Тънкостите на здравословното хранене

Няколко златни правила за здравословно хранене

"Здравословно хранене" не означава да ядете до втръсване само краставици и домати, нито пък да ограничавате драстично менюто си. Необходимо е да спазвате само няколко златни правила, когато става дума за това какво слагате на масата.


• Заменете олиото със зехтин в салатата - при това студено пресован. Не прекалявайте с подправките, тъй като високите нива на сол в организма водят до дехидратация, а лютото и киселото дразнят стомаха.

 

• За да ограничите вредата от тестените изделия, купувайте само пълнозърнести продукти. Те не са с по-лоши вкусови качества, но са далеч по-здравословни.

 

• При готвене не използвайте термично преработени мазнини. Това изключва завинаги пърженето и употребата на олио, както и топлинната преработка на храни с високо съдържание на мазнини - ядки, сирене, кашкавал.

 

• Плодовете, както и повечето зеленчуци, не трябва да се преработват топлинно, тъй като губят всичките си ценни качества. В някои случаи дори могат да бъдат и вредни за стомаха. Добре е да ги консумирате в сурово състояние, приготвени на пара или в краен случай - сварени.

 

• Обърнете внимание на продуктите, които изобщо не трябва да се готвят като доматите и спанака. Ако се колебаете за тънкостите, свързани с обработката на някои продукти, първо задълбочено потърсете информация, а после ги сгответе.

 

• Замените печенето и варенето с готвенето на пара. Ако все пак решите да печете, задушавате или варите храната, най-добре използвайте керамични съдове. Последните изследвания сочат, че тефлонът и повечето метали имат вредно въздействие върху полезните за организма качества на съответните храни.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay