"Здравословно хранене" не означава да ядете до втръсване само краставици и домати, нито пък да ограничавате драстично менюто си. Необходимо е да спазвате само няколко златни правила, когато става дума за това какво слагате на масата.
• Заменете олиото със зехтин в салатата - при това студено пресован. Не прекалявайте с подправките, тъй като високите нива на сол в организма водят до дехидратация, а лютото и киселото дразнят стомаха.
• За да ограничите вредата от тестените изделия, купувайте само пълнозърнести продукти. Те не са с по-лоши вкусови качества, но са далеч по-здравословни.
• При готвене не използвайте термично преработени мазнини. Това изключва завинаги пърженето и употребата на олио, както и топлинната преработка на храни с високо съдържание на мазнини - ядки, сирене, кашкавал.
• Плодовете, както и повечето зеленчуци, не трябва да се преработват топлинно, тъй като губят всичките си ценни качества. В някои случаи дори могат да бъдат и вредни за стомаха. Добре е да ги консумирате в сурово състояние, приготвени на пара или в краен случай - сварени.
• Обърнете внимание на продуктите, които изобщо не трябва да се готвят като доматите и спанака. Ако се колебаете за тънкостите, свързани с обработката на някои продукти, първо задълбочено потърсете информация, а после ги сгответе.
• Замените печенето и варенето с готвенето на пара. Ако все пак решите да печете, задушавате или варите храната, най-добре използвайте керамични съдове. Последните изследвания сочат, че тефлонът и повечето метали имат вредно въздействие върху полезните за организма качества на съответните храни.
2 | 0 |