За какво са полезни тиквичките?

За какво са полезни тиквичките?
Canva

Тиквичките са питателна и универсална храна с многобройни ползи за здравето. Ето някои от основните предимства на консумацията на тиквички:

Богати на хранителни вещества: Тиквичките са добър източник на витамини и минерали, включително витамин А, витамин С, калий, манган и фосфор. Те също така осигуряват диетични фибри, протеини и здравословни мазнини.

Нискокалорични: Тиквичките имат ниско съдържание на калории, което ги прави отличен избор за хора, които искат да поддържат здравословно тегло или да отслабнат. Една чаша сурови тиквички съдържа само около 40 калории.

Високо съдържание на вода: Тиквичките са съставени предимно от вода (около 95%), което помага за хидратацията и подпомага храносмилането.

Поддържат здравето на очите: Тиквичките са богати на витамин А, който е от съществено значение за доброто зрение. Редовната консумация на тиквички може да помогне за предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта, като катаракта и макулна дегенерация.

Здравословно за сърцето: Тиквичките съдържат калий, който помага за контролиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това тяхното високо съдържание на фибри може да допринесе за по-добро здраве на сърцето чрез намаляване на нивата на холестерола.

Управление на диабета: Тиквичките имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не причиняват големи колебания в нивата на кръвната захар. Това ги прави добър избор за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването.

Здраве на костите: Тиквичките са с високо съдържание на витамин К, който играе решаваща роля в усвояването на калций и насърчаването на здрава костна тъкан.

Стомашно-чревна подкрепа: Фибрите в тиквичките подпомагат храносмилането и могат да помогнат за предотвратяване на запек и други стомашно-чревни проблеми.

Контрол на теглото: Както бе споменато по-рано, тиквичките са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което ги прави идеална храна за управление на теглото. Те също така имат високо съдържание на вода, което може да ви помогне да се почувствате сити и да намалите приема на допълнителни калории.

Противоракови свойства: Някои проучвания показват, че тиквичките могат да имат противоракови свойства поради високото си съдържание на антиоксиданти и фитонутриенти. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации, включването на тиквички в диетата ви може потенциално да осигури защита срещу рак.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay