Патешкото месо и хормонът на щастието - какво е общото?

Патешкото месо и хормонът на щастието - какво е общото?
pixabay

Патешкото месо  е  тъмно сочно  и  меко . В сравнение с други видове месо, то е  по-нискокалорично , което го прави подходящ източник на протеин за хората, които следват диета за отслабване или просто търсят  здравословна храна .

В 100 г патешко месо  се съдържат  приблизително 337 калории , 19 г протеин, 28 г мазнини и важни витамини и минерали.

Патешкото месо е  богат източник на протеин , който е основен елемент на мускулите, кожата и косата.

Протеинът, който се съдържа в него е отличен за изграждане на мускулна маса и поддържане на здрава и силна мускулатура. Освен това, патешкото месо съдържа важни аминокиселини, от които се нуждаем за нормалното функциониране на организма. В допълнение към протеина патешкото месо съдържа и значителни количества витамини и минерали.

Витаминът В6 , който се съдържа в него, е важен за нормалното функциониране на нервната система и за метаболизма на протеините. Желязото е важно за образуването на червени кръвни клетки и за преноса на кислород в тялото.

Освен това, патешкото месо съдържа и селен, който е силен антиоксидант и помага за защитата на клетките от увреждания.

Патешкото месо е също така източник на здравословни мазнини, особено от типа на мононенаситените мазнини, които са полезни за сърдечно-съдовата система и могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Тези мазнини са свързани с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. То е подходящо за хора с хранителни алергии или интолерантности, тъй като рядко предизвиква алергични реакции в сравнение с други видове месо като говеждо или свинско, пише puls.bg. Това го прави подходящ избор за хора, които търсят алтернатива на тези видове месо поради здравословни или диетични причини.

Един интересен факт  за патешкото месо е, че то съдържа високо съдържание на триптофан, който е есенциална аминокиселина. Триптофанът играе важна роля в производството на серотонин, известен още като "хормонът на щастието", който подобрява настроението, сънливостта и общото благополучие. Поради това, консумацията на патешко месо може да помогне за подобряване на настроението и съня, както и за намаляване на стреса и тревожността.

Патешкото месо може да се приготви по различни начини, включително печено, пържено, варено или задушено. То се използва в множество рецепти и кухни по света, като всяка от тях добавя свой собствен вкус и текстура към ястието. В заключение патешкото месо е вкусен и пълноценен източник на протеин и други хранителни вещества. С неговите полезни свойства и разнообразни начини на приготвяне, то е идеална добавка към здравословния начин на хранене и живот.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay