Защо сокът от целина е толкова полезен?

Защо сокът от целина е толкова полезен?

Целината е с високо съдържание на фибри, което ни кара да се чувстваме сити. Когато обаче я направим на сок, ние премахваме фибрите и можем да изстискаме поне половин връзка. Целината е пълна с витамини, минерали и други полезни вещества, така че този сок не е просто вкусна напитка, а е супер здравословно допълнение към диетата ни.

Сокът от целина е с много ниско съдържание на захар и калории и за разлика от други плодови и зеленчукови сокове, една чаша сок има по-малко захар и калории от един средно голям морков. Имайте предвид, че сокът от целина никога не бива да бъде заместител на храната!

Ето защо е толкова полезен и как се отразява на тялото ни:

1. Предотвратява проблемите със зрението

Целината е богат на витамин А и този витамин играе важна роля в здравето на очите. Той предпазва очната повърхност от бактерии и вируси. Витамин А също помага да се предотврати развитието на проблеми със зрението, свързани с възрастта.

2. Намалява риска от рак

Целина съдържа лутеолин и учените откриха, че този елемент отслабва раковите клетки и ги прави по-податливи на лечение. Целина се използва в китайската медицина като антираково средство от доста време.

3. Неутрализира киселата храна

Целина е с високо съдържание на елементи като желязо, магнезий и натрий, които придават на сока от целина силните му алкализиращи свойства. С други думи, тя може да неутрализира киселите храни, като по този начин ни помага да поддържаме здравословен баланс на pH в тялото си. Консумацията на твърде много кисела храна може да доведе до всякакви здравословни проблеми като влошаване на здравето на костите, камъни в бъбреците и проблеми с черния дроб и сърцето. И тъй като много от храната, която ядем всеки ден, е кисела, добавянето на сок от целина в ежедневието може да ни предпази от някои здравословни проблеми.

4. Регулира баланса на течностите

Целината е с високо съдържание на калий и този минерал играе важна роля в много процеси в нашето тяло. Учените смятат, че калият е третият най-важен минерал за доброто функциониране на телата ни. Ние сме изградени от около 60% вода и 40% от тази вода се намира в нашите клетки, докато останалата е извън клетките, в гръбначната течност, кръвта и между клетките. Това ниво на вода вътре и извън клетките е критично и се влияе от концентрацията на електролити. Калият се разтваря във вода и се задържа в нашата система като положително зареден електролит, регулиращ нивото на водата вътре в клетките.

5. Предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се превръща в сериозен здравословен проблем за съвременния свят. Изчислено е, че до 2030 г. повече от 400 милиона души по света ще страдат от тази болест. Целината е един от естествените начини да се предотврати появата на диабет тип 2. Тя съдържа много витамин К и проучване доказа, че витамин К подобрява чувствителността ни към инсулин.

6. Богата е на фолат

Фолатът е един от витамините от В-групата и е важен елемент за червените и белите кръвни клетки в костния мозък, той също играе важна роля за превръщането на въглехидратите в енергия, разграждането на протеините и производството на ДНК. Само една чаша сок от целина съдържа 145 микрограма фолат, което е над 36% от препоръчителния прием за мъже и жени и 29% за бременни и кърмещи жени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay