10 промени на тялото, които могат да издадат възрастта ви

10 промени на тялото, които могат да издадат възрастта ви

Според Гейл Салц страхът от стареенето е една от най-честите фобии, които хората изпитват. Работата е в това, че тялото винаги се променя и в резултат на това разкрива възрастта. Лекарите смятат, че трябва да знаете кои промени са добри и кои всъщност са лоши. 

Ето как се променя тялото ви, когато стареете и какво трябва да направите, за да направите живота си комфортен след тези промени:

1. Зъбите стават по-малко чувствителни

С течение на времето зъбите ни стават по-малко чувствителни към топли и студени храни. Въпреки че това звучи като нещо добро, в действителност това може да предизвика нови проблеми. Според Американската асоциация по зъболечение, нервите във вашите зъби могат да се свият, когато остарявате, което е причината за липсата на чувствителност. Когато това се случи, хората спират да усещат симптомите на кариеси и други проблеми със зъбите.

2. Носът става по-голям

Средно, тялото спира да расте на възраст около 18 години. Но някои части на тялото, като носа, продължават да растат през целия ви живот. Това се дължи на промените в меките тъкани, мускулите и хрущялите, които образуват носа. За разлика от костите, хрущялът продължава да расте. Процесът се ускорява на 50-годишна възраст и продължава със същата скорост до 60 години. Нещо повече, върхът на носа често увисва, когато остарее.

3. Размерът на бедрата намалява

С напредването на възрастта, загубата на течност в клетките води до видими промени в начина, по който тялото ви изглежда. Тънките талии и широките ханшове на жените се превръщат в широки талии и тесни ханшове.

4. Миглите стават по-къси

Неподходящи грижи за клепачите, проблеми с щитовидната жлеза и алергии са най-честите фактори, които влияят на дължината и дебелината на миглите. Те неизбежно се променят с напредването на възрастта. Според няколко проучвания, 44% от мъжете и жените забелязват, че техните мигли са станали по-къси и по-тънки през годините.

5. Либидото се увеличава

С наближаването на менопаузата хормоналния фон става все по-малко стабилен. Учените твърдят, че това е трик, използван от природата, за да позволи на жените да увеличат шансовете си да забременеят (репродуктивната функция намалява и либидото се усилва). Психолозите смятат, че на 40-годишна възраст жените влизат в период на сексуално освобождение, тъй като животът им вече е балансиран: децата им стават независими и кариерата им е стабилна.

6. Краката стават по-големи

Ортопедите твърдят, че краката ни стават по-плоски и по този начин по-дълги и по-широки. Това се случва, защото нашите стави и сухожилия отслабват. Това е причината, поради която хората трябва да купуват обувки с по-голям размер, отколкото са купували преди няколко години.

7. Луничките изчезват

По правило хората със светли тонове на кожата и червена коса имат лунички. Те обикновено се появяват в детска или младежка възраст. Експертите смятат, че луничките частично или напълно изчезват с течение на времето.

8. Отпечатъците се променят

В продължение на много години криминолозите по целия свят вярваха, че пръстовите отпечатъци никога не се променят. Но през 2015 г. учените проведоха голям експеримент. Те изследвали пръстовите отпечатъци на повече от 15 000 души и установили, че не само нараняване, но и възрастта на човек може да засегне папиларните линии.

9. Променя се възприятието за цвят

Много хора се сблъскват с проблемите на възприемането на цветовете. Американски учени са провели изследвания и са проучили 900 души на възраст 58-102 години. Оказва се, че промените във възрастта на очите създават ефект на жълт филтър. Това ни пречи да намираме разлика между цветове като синьо и лилаво или жълто и зелено.

10. Вкусът на храната се променя

По-късно в живота, обновяването на вкусовите рецептори на нашия език се забавя. Според експертите това оказва влияние върху възприемането на храната. Това е причината да не харесваме някои храни в младостта и да станат наши любими ястия по-късно. Жените обикновено изпитват промени в предпочитанията си към храната след 50-годишна възраст, а мъжете след 60-годишна възраст. 

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

3 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay