10 ранни признака, че тялото ви има недостиг на витамин C

10 ранни признака, че тялото ви има недостиг на витамин C

Витамин С е изключително важен за поддържането на здравето и функционирането на тялото. Трябва да приемате нужното количество от него всеки ден, защото, за разлика от други витамини, витамин С не остава в системата много дълго. Липсата на витамин С в тялото ви може да доведе до лошо качество на живот и тревожни симптоми. Те обаче могат да бъдат предотвратени, като добавите достатъчно витамин С към вашата диета.

Ето кои са признаците на недостиг на витамин C:

1. Венеците ви често са подути и кървят

Витамин С е важен за здравето на венците. Ако не получавате препоръчителния дневен прием, вероятно ще развиете гингивит. Ако се грижите добре за оралната си хигиена, но все пак имате подути и кървящи венци, опитайте да приемате повече витамин С. Учените изчисляват, че са нужни около 75 mg на ден за жените и 90 mg на ден за мъжете (ако сте пушач, добавете допълнителни 35 mg дневно към това).

2. Много лесно ви излизат синки и раните ви заздравяват бавно

Ако често ви излизат синки, възможно е да имате липса на витамин C. За щастие, ако хапвате плодове и зеленчуци всеки ден, това ще се оправи. Също така, ако раните ви заздравяват по-бавно, трябва да приемате допълнително витамин C, тъй като той подпомага  производството на колаген.

3. Косата ви е крехка и пада много

Ако имате косопад и крехка коса, има вероятност да не получавате достатъчно витамин С. Преди да дадете куп пари за продукти за коса, опитайте да ядете храни, богати на витамин С, като броколи и киви. Достатъчно много храни съдържат този витамин, така че не е нужно да приемате добавки. Всичко, от което се нуждаете, е по-здравословна диета.

4. Имате чести болки в ставите

Болките в ставите са много често срещан ранен признак на недостиг на витамин С. Тъй като витамин С е мощен антиоксидант, липсата му в тялото ви може да доведе до възпаление, което може да причини болки в ставите. 

5. Постоянно се разболявате и имунитетът ви е слаб

Ако често се разболявате, хващате всеки грип и след 10 минути на климатик започвате да кихате, вероятно ви липсва витамин C. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите и бактериите.

6. Качили сте килограми без причина

Ако не сте променили начина си на хранене и физическата си активност, но сте качили килограми, виновникът за това може да бъде липсата на витамин C. Витамин С помага на тялото ви да изгаря мазнините по-ефективно, затова когато липсва може да качите килограми.

7. Чувствате се изморени постоянно

Умората е един от многото симптоми, които произтичат от липсата на витамин С в тялото ви. Ако спите нормално през нощта и пак сте изморени, замислете се за приема си на витамин C. Хапвайте плодове, богато на витамин C, вместо да пиете 10 кафета.

8. Кожата ви изглежда суха и матова

Както казахме по-рано, витамин С е изключително важен за производството на колаген. Това означава, че ако не получавате достатъчно витамин С, по-вероятно е кожата ви да изглежда суха и матова, тъй като колагенът кара кожата ви да блести.

9. Често ви тече кръв от носа

Кървенето от носа не е опасно, но ако се случва често, може да е признак на недостиг на витамин C. Кръвотечението от носа се получава, защото кръвоносните съдове в носа са слаби. Това може да се коригира с този важен витамин.

10. Ноктите ви са тънки и слаби

Тялото се нуждае от витамин С, за да усвоява по-добре желязото. Ако в системата ви липсва витамин С, това може да доведе до анемия с недостиг на желязо, което причинява чупливи нокти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay