3 промени, свързани с гърдите, които са нормални и 6, които могат да бъдат опасни

3 промени, свързани с гърдите, които са нормални и 6, които могат да бъдат опасни

С възрастта идва мъдростта, но и рискът от много заболявания. Докато повечето симптоми, свързани с възрастта, които наблюдаваме външно по тялото си, са напълно нормални, някои може да са малко притеснителни. Гърдите заслужават специално внимание и трябва да ги следим за всякакви промени. Ето 3 промени, които са нормални и 6, които е добре да бъдат обсъдени с лекар:

Нормални промени

1. Стрии

С напредването на възрастта се появяват стрии. Макар и неприятни, те са напълно нормални. С възрастта нивата на хормоните, необходими за поддържане на еластичността на кожата, намаляват. В резултат на това се появяват тези стрии.

Уголемяването на гърдите по време на бременност също е фактор. Стресът също може да причини появата на стрии преждевременно, така че се опитайте да се отървете от него.

2. Сочещи надолу зърна

С възрастта, тъканта на гърдите отслабва и те започват да провисват. Има и различни други фактори, които трябва да имате предвид. Ако имате големи гърди или висок индекс на телесна маса, гърдите ви ще провиснат по-рано и може би повече. Освен това, ако сте пушач, гърдите ви може да провиснат по-рано от очакваното.

3. Уголемяване на пространството между двете гърди

Това е резултат от пониженото количество естроген, което тялото произвежда. Плътната тъкан се заменя с мастна тъкан и пространството между гърдите може да изглежда по-голямо, а гърдите- провиснали. Но дали гърдите ви ще се раздалечат една от друга или ще провиснат надолу, зависи от формата и размера на гърдите ви.

Промени, които могат да бъдат опасни

1. Твърди бучки

Въпреки че бучките в гърдите имат лошата репутация, че са злокачествени, повечето не са. В повечето случаи те са безобидни и представляват натрупване на мастна тъкан. Въпреки това, ако забележите бучка в гърдата си, НЕЗАБАВНО посетете лекар. Ракът на гърдата е напълно лечим, ако е хванат на време!

2. Болки в гърдите

Ракът на гърдата рядко причинява болка, но има един вид рядък, но много опасен вид рак- възпалителен рак на гърдата, който причинява болка. Разбира се, болката в  гърдите е нормална през определен период от месечния цикъл, но ако болката продължава повече от седмица или се задълбочава с времето, вероятно е по-добре да се консултирате с лекар.

3. Изтичане на секрет от зърната

Изтичането на секрет от зърната не е нещо чак толкова притеснително. Секретът може да бъде безцветен, бял, жълт, зелен, дори кървав. Не винаги това означава някаква страшна диагноза, но си струва да отидете на лекар и да се успокоите.

4. Двете гърди изглеждат различни една от друга

Двете гърди са различни. В много, много редки случаи те са симетрични. Но ако внезапно едната ви гърда стане много по-голяма от другата, посетете лекар незабавно. Внезапната промяна във формата и размера на една гърда може да бъде признак на рак на гърдата.

5. Червени точки

Червените петна по гърдите обикновено са обрив или временно състояние на кожата. Но те са и признаци на възпалителен рак на гърдата. Тази форма на рак е рядка, но агресивна. Само около 2-4 процента от случаите на рак на гърдата са възпалителен рак, но 7-10 процента от смъртните случаи, свързани с рака на гърдата, са заради него.

6. Вдлъбнати зърна

Зърната мога да се приберат навътре по много причини. В случай на рак, туморът обхваща каналите зад зърното и затова то се прибира навътре. Разбира се, това "прибиране" може да се дължи на обикновено възпаление или нещо друго, така че не се паникьосвайте, а просто посетете лекар.

Не забравяйте, че дори да нямате никакви симптоми, трябва да ходите на преглед при мамолог на всеки 6 месеца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay