5 неща, които всеки от нас трябва да знае за болките в ставите

5 неща, които всеки от нас трябва да знае за болките в ставите

Ще бъдете много изненадани, ако разберете колко хора в действителност страдат от болки в ставите. Като болките в коленете са от най-често срещаните хронични болки. Докато се опитвате да откриете каква е причината за болката в ставите, е много важно да разберете, че това е опасен симптом, който се нуждае от задълбочен професионален преглед и професионално лечение.

Здравето е едно от най-важните неща и открихме 5 неща за болките в ставите, които може да ви помогнат:

1. Калций и витамин Д могат да облекчат болката

Доказано е, че витамин Д може да облекчи болките в ставите. Ставите започват да болят повече, когато дефицитът на този витамин не се лекува. Особено важно е да приемате витамин Д с калций. Това няма да ви излекува напълно, но ще намали възпалението и ще поддържа костите ви здрави.

2. Диета с антиоксиданти може да намали възпалението

Правилната диета, която Вашият лекар може да препоръча, ще облекчи болките в ставите. Има някои храни, които могат да помогнат: риба, зехтин, плодове, зеленчуци и чай от шипка. Те са съставени от неща, които се борят с възпалението. Също така шипката е богата на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване от увреждане на клетките.

3. Физическата активност може да подобри състоянието ви

Разбира се, когато имате болки в коленете, не можете да скачате и да бягате като здрав човек, но това не означава, че трябва да избягвате всякаква физическа активност. Дори дългите разходки могат да бъдат достатъчни, за да ви помогнат да бъдете във форма и да се чувствате по-добре. Обикновено лекарите препоръчват да правите някои специални упражнения, които не оказват допълнителен натиск върху ставите ви.

4. Трябва да внимавате с компресите

Внимавайте преди да направите каквито и да е манипулации или да прилагате топъл или студен компрес върху ставата, която ви притеснява. Има някои условия, при които е забранено да затопляте ставите, както и да слагате студен компрес или лед. 

Ако имате болки в ставите, посетете вашия лекар, за да избегнете опасни последици.

5. Не всички болки в ставите са артрит

Понякога е много трудно да се диагностицира човек с болки в ставите. Много симптоми на заболявания са подобни. Ако имате поне една става, която ви боли, трябва да отидете на ревматолог. Само професионалист може да определи на какво се дължи болката.

Ревматоидният артрит може да причини болка в ставите

Ревматоидният артрит е опасно автоимунно заболяване, което засяга предимно ставите. То може също да включва възпаление около белите дробове, сърдечни проблеми и нисък брой на червените кръвни клетки.

Симптоми:
 

Подути стави и дискомфорт

Проявяващи се симптоми през седмици или месеци

Коленете, ръцете, пръстите и стъпалата са най-често срещаните части, които са засегнати

Деформация на пръстите

Бурситът може да причини болка в краката и ръцете

Бурсит е възпалението на една или повече бурси в тялото. Бурсите са пълни с течност торбички около ставите ви, които действат като смазочни материали. Прекалената употреба или нараняване на ставата ви също може да увеличи риска от това заболяване.

Типични симптоми:

1. Засяга лактите, раменете, бедрата, коленете и ахилесовите сухожилия

2. Болката е най-честият симптом и може да се появи постепенно или внезапно

3. Тежка загуба на движение в рамото

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay