5 неща, които могат да причинят безплодие и 5, които могат да ви направят по-плодовити

5 неща, които могат да причинят безплодие и 5, които могат да ви направят по-плодовити

За съжаление, около 10 от 100 жени имат проблеми със забременяването.   Човешкото тяло работи по мистериозни начини, когато става дума за създаване на нов живот, а има и определени фактори, които могат да повлияят на вероятността на зачеване - което също може да бъде загадка. Понякога най-обикновените неща могат да намалят плодовитостта и да намалят шансовете ви да забременеете.

Това е много деликатна тема, затова искаме да споделим с вас кои са нещата, които влияят на плодовитостта.

5 неща, които могат да причинят безплодие и 5, които могат да ви направят по-плодовити

Неща, които могат да причинят безплодие:

1. Прекалено тежки тренировки

Спортуването е полезно и може да помогне на една жена да забременее по-лесно, особено ако има затлъстяване, но прекаляването с тренировките може да бъде много вредно. Лекарите предполагат, че интензивните и прекомерни тренировки могат да повлияят на нивата на хормоните и да повлияят на менструалния цикъл, причинявайки ниски нива на прогестерон. Това може да предотврати имплантирането на оплодена яйцеклетка.

Жените, които спортуват често и целят да отслабнат, е по-вероятно да ограничат приема на калории и да имат небалансирана диета. Ако една жена тренира твърде много, това създава стрес за тялото, намалява плодовитостта. Това не означава, че жените трябва да спрат да спортуват, но слушайте тялото си и намалете темпото, ако е необходимо.

2. Високи нива на стрес

Точната връзка между безплодието и стреса все още не е известна, но много изследователи стигнаха до извода, че психологическият стрес и тревожността влияят на шансовете за забременяване. Някои жени могат да бъдат по-силно засегнати от стреса от други. Освен това мнозина започват да се притесняват от невъзможността да заченат, което причинява депресия и прекомерен стрес за жената и това се превръща в един порочен кръг.

Високите нива на кортизол и адреналин могат да повлияят на функционирането на организма. Това влошава хроничните състояния и увеличава възможността за нови заболявания, като затлъстяване и метаболитни дисфункции.  

3. Възраст

Броят на яйцеклетките, които една жена ще има през живота си, се определя кога се роди. Яйцеклетките остаряват и се влошават като качество, когато жената остарява. През 20-те си години една жена има 25-30% шанс да забременее всеки месец. Тази вероятност намалява до 5% на 40-годишна възраст.

Разбира се, всяка жена е различна и е невъзможно точно да се предскаже резултата от опит за забременяване. Въпреки това лекарите предупреждават, че възрастта е важен фактор, който влияе върху плодовитостта.

4. Нездравословно тегло

Наднорменото тегло, както и поднорменото тегло могат да бъдат причини за безплодие. Това е причината в 12% от случаите. Нездравословното тегло може да причини проблеми с нивата на хормоните, които от своя страна водят до нарушения в овулацията, нередовни менструални цикли и повишават риска от спонтанни аборти.

Добрата новина е, че в този случай връщането към здравословно тегло е единственото лечение, което е необходимо.  

5. Излагане на определени химикали

Приемаме, че козметичните продукти, които прилагаме на телата си, и препаратите за почистване на домакинството, които използваме, са безопасни, но това не винаги е така. Изследванията показват, че някои химикали, като фталати и парабени, могат да причинят ендокринни смущения и други свързани с това проблеми.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Опитайте се да избирате по-естествени козметични продукти и ограничете излагането си на почистващи препарати.

5 неща, които могат да причинят безплодие и 5, които могат да ви направят по-плодовити

Как да повишите плодовитостта:

1. Практикувайте йога

Йога е не само чудесен начин да бъдете активни, без да прекалявате с упражненията, но може да бъде ефективна и за жени, които се опитват да забременеят. Определени йога пози увеличават притока на кръв към таза и подобряват работата на ендокринната система. Като бонус йогата намалява нивата на стрес и тревожност, които имат отрицателен ефект върху плодовитостта.

2. Внимавайте с продуктите, които използвате в интимната област

Някои продукти могат да повлияят на нивото на pH на влагалището на жената и да създадат неблагоприятна среда за забременяване. Например, вагиналния душ може да допринесе за развитието на вагинални инфекции.

Изборът на неподходящи лубриканти също може да попречи на усилията ви за забременяване. Има лубриканти, които са pH неутрални, които имитират цервикалната слуз и не увреждат сперматозоидите или не пречат на тяхната подвижност.

3. Яжте разнообразни и добре балансирани храни

Освен спазването на основните правила за хранене, като консумиране на много фибри и здравословни мазнини и да стоите далеч от вредната храна, обърнете внимание на продуктите, които могат да разнообразят менюто ви и да го напълнят с необходимите витамини и минерали. Например, грейпфрутите са богати на полиамин путресцин, който подобрява здравето на яйцеклетките и ниските нива на витамин С, което може да допринесе за хормонален дисбаланс.

И не забравяйте за подправките! Едно проучване показва, че жените, които консумират канела, имат по-редовен менструален цикъл.

4. Добавете определени витамини към вашата диета

Липсата на определени витамини може да намали плодовитостта. Всички витамини в организма трябва да бъдат в баланс, но някои от тях играят по-съществена роля в зачеването и поддържането на здравословна бременност. Те включват:

Фолиева киселина: фолиевата киселина е задължителна при подготовката на тялото за раждане, тъй като намалява шансовете за проблеми с развитието на бебето в ранните седмици на бременността.

Цинк: цинкът допринася за качеството на яйцеклетките, което подобрява тяхната плодовитост и способността им да се осеменяват.

Омега-3 мастни киселини: омега-3 мастните киселини подобряват цялостното ви здраве и повишават плодовитостта, което подобрява притока на кръв към матката и увеличава цервикалната слуз.

Желязо: желязото е от съществено значение за поддържане на нивата на енергия и предотвратяване на липсата на овулация.

5. Пийте по-малко кафе

Добрата новина е, че не е нужно да се отказвате от кофеина напълно. Но експертите предполагат, че ограничаването на приема на кофеин може да бъде добра идея. Опитайте да не пиете повече от 2 чаши кафе на ден (около 200 мг кофеин).

Не забравяйте, че кафето не е единственият продукт, който съдържа кофеин. Чай, кола, шоколад и енергийни напитки също съдържат кофеин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay