5 неща, които можете да разберете за здравето си по потта

5 неща, които можете да разберете за здравето си по потта

Изпотяването помага за балансиране на температурата на тялото ви и се определя като "освобождаване на течност на основата на сол от потните жлези". Тя може да бъде причинена от вашето емоционално състояние, сериозно медицинско състояние или дори менопауза и бременност (поради хормонални промени).

Апокринните жлези непрекъснато отделят пот, а при достигане на пубертета се наблюдава повишаване на хормоните, които правят потните жлези по-активни. Изпотяването през апокринните жлези обикновено започва точно около пубертета и всъщност не свършва, така че ако откриете, че изобщо не се потите по време на физическа активност, това може да е признак на някакво заболяване.

1. Солена пот

Точно като сълзите, нормално е потта да е солена. Въпреки това, ако е необичайно солена до точката, в която изгаря очите ви, това е знак, че може да ви липсва натрий. Едно много важно условие за здраво тяло е хидратацията и въпреки че звучи нелогично, може да сте дехидратирани, когато ви липсва натрий. Трябва да увеличите приема на електролити, които управляват нивата на натрий и калий. Това от своя страна ще предотврати супер солената пот.

2. Малко потене

Тялото на всеки е различно - някои хора се потят повече, други по-малко и това е съвсем естествено. Въпреки това, както всичко останало, твърде много или твърде малко от нещо обикновено не е добър знак. Ако почти не се потите в горещ летен ден или докато карате колело, това означава, че потните ви жлези не работят добре. Това е сериозно състояние, наречено анхидроза, и може да засегне цялото тяло. Води до прегряване и топлинен удар, които са животозастрашаващи.

3. Прекомерно изпотяване

Прекомерното изпотяване се нарича хиперхидроза и може да се случи дори по време на студено време без никаква причина. Обикновено се случва и при жени по време на менопаузата. Понякога това състояние може да бъде опасно. Ако имате силно изпотяване и загуба на тегло, изпотяване, което се появява главно по време на сън, или усещате натиск в гърдите по време на изпотяване, тогава е време да посетите лекар. 

4. Пот с много неприятна миризма

Ако смятате, че потта сама по себе си е миризлива, ви очаква изненада. Потта всъщност няма никаква миризма - тя е напълно без мирис. Но когато бактериите в кожата ви се смесят с потта, това причинява неприятна миризма. Има 2 вида пот, идваща от различни жлези: едната обикновено е без мирис от екринните жлези при прегряване, а другата е с не особено приятна миризма от апокринните жлези. Измивайте зоните, където се потите, и имайте предвид, че вашата диета, околната среда и лекарствата влияят на миризмата на тялото ви.

5. Потене по време на бременност

По време на бременност жените са склонни да се потят повече от обикновено и понякога това е един от първите симптоми на бременността. Тялото променя миризмата си, когато сте бременна, дори преди да разберете, че носите бебе. 

Кръвоснабдяването на тялото се повишава поради необходимостта от транспортиране на повече кислород и храна към бебето. Пиенето на много вода, къпането всеки ден, носенето на широки дрехи и избягването на пикантни храни са решения за по-малко изпотяване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay