5 признака, че детето ви консумира много сол

5 признака, че детето ви консумира много сол

Консумирането на твърде много храни, съдържащи сол, дори в ранна възраст, може да има дълготрайни ефекти. Ето някои признаци, че детето консумира твърде много сол по време на хранене.

Дори да държите солницата далеч от досега на вашето дете, то все пак може да предозира със солта. Всъщност най-много от нея поема, хапвайки пица, хляб, чийзбургер, чипс и други подобни снаксове, пилешко, други тестени изделия, сосове и сухи супи.

Солта е важна за безброй физиологични функции, от предаване на нервни импулси, свиване и отпускане на мускулните влакна до поддържане на адекватен баланс на течности. Но превишената й употреба е свързана с хипертония и е основен риск за развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

За да се определи нормалното количество сол, необходимо за децата, е важно да се разбере и разграничи разликата между елемента натрий и сол. Трапезната сол е натриев хлорид, който съдържа 40 процента натрий, докато в пакетираните храни обикновено се посочва съдържанието на сол като натрий в милиграма на порция. Действителното съдържание на сол би било два и половина пъти по-голямо от това количество. Всъщност количеството натрий е два пъти повече сол.

Отговорността да ограничават приема на сол пада върху родителите. И трябва да го направите, колкото се може по-рано, защото предпочитанията на децата се развиват в началото на живота им. Децата правят това, което виждат, не това което им се казва. Ако вие винаги подправяте ястията си със сол, когато седнете на масата, и детето ви ще последва вашия пример.

Ето кои са признаците, че детето ви консумира прекалено много сол:

Жажда – ако забележите, че детето ви е необичайно жадно и няма очевидни обяснения, като горещото време или интензивни упражнения, помислете да редуцирате натрия в менюто му. Като имате предвид и храните, които хапва в училище. Много енергийни напитки, често продавани на деца и юноши като здравословни, съдържат голямо количество натрий.

Солени храни – трябва да признаем, че солта прави храната по-вкусна. Така че не е изненада, че детето ви е по-вероятно да посегне към чипса, отколкото към морков. Ако забележите, че то се мръщи на всичко не солено, може би е време да го запознаете с различните подправки за готвене, добавяйки в храната магданоз или пък черен пипер. Коментирайте въпроса и с отговорниците за храната в училище и се уверете, че там ще сервират храна с ниско съдържание на натрий.

Високо кръвно налягане – високото кръвно налягане е все по-често срещано при малки деца. Както при възрастните, така и при децата хипертонията е тих убиец. Което не означава, че детето няма симптоми и родителите не могат да ги разпознаят. Съветът ни е да не пропускате редовните медицински прегледи.

Тъмна, жълта урина – въпреки че факторите, водещи да потъмняване на урината са много, един от най-срещаните е прекомерната употреба на натриева сол. Тя е възможна и при деца, и при възрастни, злоупотребили със солта.

Напълняване – родителите често смятат, че децата им напълняват само заради сладкишите и храната, богата на мазнини. Но наддаването на тегло може да е свързано и с високата употреба на сол. Затлъстяването е допълнителен рисков фактор за развитието на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Освен захарта и мазнините, контролирайте и солта в препоръчителните граници за възрастта на детето.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay