5 промени на бенките, които могат да сигнализират за нещо лошо

5 промени на бенките, които могат да сигнализират за нещо лошо

Средно човек има около 30-40 бенки по тялото си. За щастие няма връзка между броя на бенките и меланома. Но трябва да обръщаме внимание на характеристиките на бенките. Редовните самостоятелни прегледи могат да ви помогнат да забележите всичко, което е подозрително навреме, за да получите професионална помощ и да предотвратите сериозни последици.

Асиметрия

Асиметрията може да е знак, че нещо не е наред с бенката. Нормалната бенка трябва да е симетрична, което означава, че и двете й половини трябва да изглеждат еднакво. Те трябва да съвпадат по размер, цвят и форма. Ако нарисувате въображаема линия в средата на бенката, трябва да видите 2 съвпадащи части.

Ръбове

Доброкачествените бенки обикновено имат гладки и добре очертани ръбове, докато при злокачествените е възможно да видите неправилни и неравномерни ръбове. 

Цвят

Наличието на много цветове в бенката може да бъде смущаващ знак, тъй като се предполага, че доброкачествените бенки са един цвят (обикновено кафяв). Ако бенката се състои от различни нюанси на кафяво, черно, червено, бяло или синьо, може да е червен флаг, че е време да посетите дерматолог.

Диаметър

Важно е да се обърне внимание на размера на бенката: ако е по-голяма от 6 милиметра, това може да бъде предупредителен знак. Някои меланоми могат да бъдат по-малки от това в началния етап. Затова е по-добре да обърнете голямо внимание на другите признаци и да не стигате до заключения, които се основават само на една характеристика.

Развитие

Наблюдавайте как се развиват бенките във времето. Възможно е да има някои разлики в размера, формата или цвета. Текстурата може да се промени, когато доброкачествената бенка се превърне в меланом. Ако забележите някакви промени или нови симптоми като болка, подуване или сърбеж, не отлагайте посещението си при лекаря.

"Знакът на грозното пате" е друг метод за откриване на проблемни бенки. Според тази концепция е важно не само да се проверяват бенките, за да се провери дали отговарят на критериите на нормалните, но и да се сравнят с останалите бенки по тялото. Бенките, които изглеждат най-различни от останалите, най-вероятно са тези, които биха могли да бъдат злокачествени.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay