5 прости начина да се отървете от досадната кашлица

5 прости начина да се отървете от досадната кашлица
Pexels

Независимо дали се сблъсквате с леко дразнение в гърлото от няколко дни или с продължителна настинка, може би търсите начини да се отървете от кашлицата бързо и безболезнено. Кашлицата не винаги е нещо лошо, тя е рефлекс, който предпазва нашите дихателни пътища и белите дробове от дразнители като прах, микроби и слуз. Но все пак може да бъде много досадна, така че днес ще ви представим няколко бабини рецепти, които могат да помогнат.

Гаргара със студена вода

Лесен начин за облекчаване на кашлицата е със солена вода, тъй като тя е способна да убива бактериите. Освен това действа успокояващо. Трябва обаче да имате предвид, че солта обаче не убива вирусите, така че може да не ви помогне да излекувате по-бързо настинката или кашлицата. За да опитате това у дома, смесете половин чаена лъжичка готварска сол с 200 мл топла вода.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е добре известен със силата си за успокояване на разстроен стомахОказва се обаче, че може да направи чудеса и при кашлица. Той е полезен за намаляване на кашлицата и облекчаване на възпалено гърло, а джинджифиловите таблетки за смучене се използват широко за тази цел.

 

Коренът също има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са полезни при лечението на различни състояния. Сварете малко чай от джинджифил, като използвате пакетче чай или залейте с гореща вода няколко пресни резена.

Мед към напитките

Установено е, че медът е полезен за облекчаване на кашлицата, самостоятелно или добавен в чаша чай", казва д-р Ханак. Всъщност медът може да облекчи симптомите на кашлица по-добре от липсата на лечение, дифенхидрамин и плацебо, според проучване от 2018 г.

Действа успокояващо на горните дихателни пътища, като премахва дразненето в гърлото. Също така действа противовъзпалително.

Хидратация

Хидратацията е важна през всеки един ден, но може да бъде особено важна, когато имате кашлица. Поддържането на добра хидратация може да помогне за разреждането на слузта в задната част на гърлото, което може да доведе до леко подобрение на кашлицата.

Пробиотици

Пробиотиците могат да стимулират доброто здраве на червата, но също така е доказано, че имат известно въздействие върху предотвратяването на обикновената настинка и намаляването на кашлицата. Някои от продуктите, които можете да пробвате са кисело мляко и ферментирали храни като туршия.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay