6 признака, че страдате от киселинен рефлукс и как да се справите

6 признака, че страдате от киселинен рефлукс и как да се справите

Киселинен рефлукс или гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ) е често срещан медицински проблем. Той засяга милиони хора, а понякога хората дори не осъзнават, че го имат. Освен това, киселинният рефлукс може да причини други заболявания. Според лекарите, това може да влоши астмата, което се доказва от факта, че мнозинството от астматиците имат ГЕРБ.

Преди всичко, трябва да знаете, че киселинният рефлукс е дългосрочно състояние. Каквото и да ядете, то се връща в хранопровода и причинява неприятни симптоми. Хората с прекомерно тегло, бременните жени, пушачите и тези, които приемат определени лекарства, са изложени на риск от развиването на рефлукс.

Ето как да разберете дали имате киселинен рефлукс:

1. Киселинен вкус в устата

Това състояние обикновено се причинява от мускула или сфинктера в горната част на стомаха. Когато този мускул отслабне, киселината се издига в хранопровода. Киселинният вкус може да остане в продължение на седмици и да е много дразнещ. Този проблем е особено често срещан сред бременните жени, защото има повече натиск върху стомаха.

2. Регургитации

Регургитацията е задържане на киселина в гърлото или устата. Може да почувствате горчив вкус, да се оригвате и понякога дори може да се случи повръщане. Регургитацията може да се случи по всяко време, но е особено тревожно, когато е през нощта. Може да се събудите с горчива течност в гърлото си и чувство на паника.

3. Парене в горната част на корема или киселини

Много хора по света са чували за киселини и дори са ги изпитали, но едва ли някой от тях смята, че има киселинен рефлукс. Киселините са най-честият симптом на ГЕРБ.

4. Диспепсия

Когато имате киселинен рефлукс, може да почувствате стомашен дискомфорт, който включва гадене след хранене, болки в горната част на корема, парене и пълнота на стомаха. Понякога дори липсва апетит. 

5. Дисфагия

Дисфагия означава чувството, сякаш имате заклещена храна в гърлото.  Това се случва поради стесняване на хранопровода. Когато се случи дисфагия, това може да се превърне в предизвикателство, защото не можете да преглъщате, така че да не ядете достатъчно калории, което може да доведе до допълнителни медицински проблеми.

6. Кашлица

Кашлицата не е типичен симптом на киселинния рефлукс, но най-малко 25-40% от случаите са регистрирани с хронична кашлица.

Освен тези симптоми, споменати по-горе, можете да почувствате по-редки признаци като болка при преглъщане, повишено слюноотделяне, загуба на тегло, дразнене в гърлото, лош дъх, сухота в устата и гръдна болка. 

Как да се справите:

На първо място, вашият начин на живот причинява киселинен рефлукс. Затова е много важно да следваме прости правила:

Яжте по-малки порции. По-добре е да се яде по-често, отколкото да се храните веднъж или два пъти на ден.

Важно е да се избягва алкохол, киселинни храни, подправки и мазни храни.

Отслабнете, ако е необходимо.

Не носете тесни дрехи.

Не яжте преди да спите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

18 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay