6 признака, че тялото ви не понася много добре захарта

6 признака, че тялото ви не понася много добре захарта

Често не успяваме да разпознаем симптомите на непоносимост към въглехидрати и дори можем да ги диагностицираме погрешно като признаци на други проблеми. Това състояние се появява, когато тялото ви не може ефективно да смила храни, съдържащи нишесте или храни с високо съдържание на захар, като преработени лакомства, някои плодове и мляко. Всъщност това е доста често срещано състояние, ето как да го разпознаете:

1. Имате стомашни спазми

Както в много случаи, когато тялото ви има проблеми с храносмилането, един от първите признаци, че имате непоносимост към захар, са спазмите в стомаха. Въпреки че плодовете и зеленчуците са здравословни и трябва да ги ядем, за да поддържаме балансирана диета, някои от тях могат да съдържат много въглехидрати и нишесте, поради което нарушават храносмилането. Сред тях са царевица, сладки картофи, киноа, банани, овес, ябълки и манго.

Разбира се, само спазмите сами по себе си не показват, че не можете да усвоявате въглехидрати или захари, по-специално. Този проблем обикновено е последван от повече симптоми.

2. Гадене

В допълнение към спазмите, гаденето и световъртежът могат да бъдат друг показател. Други храни, които често съдържат скрити захари, са преработени сладки лакомства, солени закуски като чипс или ядки, сосове за салати, сосове за паста и овесени ядки. За да бъдете сигурни, винаги проверявайте съставките, посочени на опаковката, за да избегнете нежелани смущения в храносмилането.

3. Коремът ви се подува

Спазмите и гаденето често са последвани от друг индикатор за непоносимост, известен като подуване на корема. Въпреки че често се случва да се чувстваме подути, трябва да внимавате дали това се случва по-специално след консумиране на захари. 

4. Получавате газове

Яденето твърде бързо и поглъщането на много въздух по време на процеса може да доведе до газове. Ако обаче газовете идват в комбинация с изброените по-рано симптоми, това може да е знак, че трябва да обръщате повече внимание на храните, които ядете.

5. Яде ви се повече сладко от обикновено

Още един показател, който може да е много объркващ, е желанието за сладко. Хората с непоносимост към въглехидрати може да ги жадуват повече от обикновените хора. Възможно е обаче да има и други причини за желанието ви за нещо сладко. Сред тях са промени в хормоните или липса на определени хранителни вещества в тялото ви.

6. Доспива ви се след хранене 

Ако имате чувството, че искате да подремнете, след като сте яли храна, пълна с въглехидрати, това може да е още един предупредителен знак, че тялото ви не се справя добре с въглехидратите. На всичкото отгоре това може да се комбинира със симптоми като слабост, умора, промени в настроението или дори главоболие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay