6 симптома на ранния спонтанен аборт, за които всяка жена трябва да знае

6 симптома на ранния спонтанен аборт, за които всяка жена трябва да знае

Износването на бебе не е никак лесна работа и изобщо създаването на живот е голяма отговорност, така че е нормално през главата на всяка жена да минават хиляди мисли или да се тревожи за спонтанните аборти. 

В действителност ранните спонтанни аборти (загуба на бебето преди 20-тата седмица) се случват при около 10% от потвърдените бременности. 

Докато понякога жените могат да получават повтарящи се спонтанни аборти (два или повече последователни загуби на бременност - състояние, което трябва да бъде проверено за основна причина като генетични дефекти или хронични заболявания), абортът е изолиран случай. Често следва успешна бременност.

Ако се притеснявате от нещо, незабавно се консултирайте с лекар, особено ако имате някой от тези симптоми...

1. Кървите доста обилно

Да, кървенето е признак на аборт, но зависи от вида на кървенето. Ако е само зацапване, няма място за притеснения. Тъй като оплодената яйцеклетка набъбва и се имплантира в матката, може да имате леко зацапване. Също така може да има леко кървене от развиващата се плацента. Яркочервената кръв и обилното кървене обаче са опасни и са признаци на аборт.

2. Имате много големи съсиреци и парчета тъкан

Докато някои видове кървене е нормално, наличието на съсиреци изобщо не е нормално. Ако забележите нещо така, обадете се на лекар незабавно.

3. Болка и крампи като при ПМС

Когато става дума за спазми, менструалните крампи могат да бъдат напълно нормални, тъй като матката започва да се разширява. Но при бременност спазмите може да са признак за ранен спонтанен аборт. Кървенето и спазмите също могат да бъдат признаци на други проблеми, свързани с бременността, като извънматочна бременност. Така че, ако ви се случи нещо подобно, незабавно посетете лекар.

4. Болка в гърба

Точно като спазми, може да почувствате и болки в гърба, които могат да варират от лек до тежък дискомфорт. Въпреки това, това отново може да е нормално при нормалната бременност. Но може и да е знак за проблем, така че отново ще го кажем: посетете лекар.

5. Гинекологът не чува сърдечен ритъм

Да бъдем честни, това не е симптом, но го споменаваме, тъй като понякога абортът няма никакви симптоми- просто лекарят не чува сърдечен ритъм. 

6. Закъснява ви, но никога не ви закъснява обикновено

Ако вашата менструация обикновено идва като по часовник, но ви е закъсняло доста, може да сте преживели аборт, без дори да сте разбрали за бременността. Този вид аборти са между 50 и 75 процента от всички аборти. Ако има лек аборт, то този вид е най-лекият, тъй като жените често не разбират, че изобщо са били бременни и преминават през това по-леко.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay