7 доказателства, че хората продължават да еволюират

Не спираме да се развиваме

7 доказателства, че хората продължават да еволюират

Всички ние сме изучавали еволюцията в училище и макар да са необходими векове, за да бъдат забелязани еволюционните промени, учените от цял свят продължават да я изучават.

Ето няколко доказателства, че хората продължават да еволюират:

1. Възрастните могат да пият мляко

Генът, който помага на хората да разграждат млякото, се развива в хода на еволюцията. В началото хората са можели да пият мляко само когато са бебета. Но след като крави, овце и кози са започнали да се опитомяват, се развива необходимия ген.

Знаете ли, че сега само около 1/3 от всички хора могат да преработват млякото? Любопитното е, че те са предимно тези, чиито предшественици са живели в Европа, Близкия Изток, Африка и Южна Азия.

2. Не всички имат мъдреци

Челюстите ни са по-малки от тези на нашите предшественици. Зъбите ни също са по-малки, а някои хора дори нямат мъдреци.

Нашата диета днес включва по-мека храна, затова всъщност не се нуждаем от мъдреци, защото другите ни зъби нямат толкова много работа, колкото преди. Днешните зъболекари най-често премахват мъдреците.

3. Някои от нас имат сини очи

В началото, всички хора са имали кафяви очи. Но преди 6 000- 10 000 години хората са започнали да мутират, което е довело до появата на сините очи.

Въпреки че генът за сините очи не е доминиращ, той успява да оцелее. Изследванията показват, че мъжете със сини очи смятат жените със сини очи за по-привлекателни. Ето защо генът все още оцелява.

4. Средната височина се увеличава

Средната височина на човечеството се е променила през годините. Понякога сме били по-високи, понякога по-ниски, но средно ставаме по-високи. През последните 100 години мъжете са станали с 10 см по-високи.

Причините за промяна на ръста са начинът на хранене и здравето.

5. Имаме по-малко окосмяване

Количеството косми, което съвременните хора имат, е значително по-малко, в сравнение с нашите предци. Единствените части от тялото, на които няма промени, са главите и подмишниците ни.

Не можем да кажем, че някой ден няма да имаме коса, защото косата регулира температурата на тялото ни. Миглите предпазват очите, космите в носа помагат за прочистването на въздуха, който вдишваме. Веждите ни предпазват от попадане на пот в очите. Окосмяването е важно, така че е малко вероятно да изчезне напълно в бъдеще.

6. Можем да дишаме на екстремни височини

Тибетците живеят в едно от най-неблагоприятните места в света: Хималаите. Въпреки това те по някакъв начин могат да дишат въздух, който няма много кислород в него. Това е възможно само благодарение на еволюцията.

Проучванията показват, че тибетците имат ниско ниво на хемоглобина. Хората, които не са толкова добре подготвени, имат високо ниво на хемоглобина на такива височини, което затруднява дишането им.

Хората, живеещи на големи височини, имат специален ген, който им помага да дишат там.

7. Имаме болки в гърба

Съвременните хора ходят на 2 крака, за разлика от нашите предшественици, които са ходели на 4. Нашият гръбначен мозък се приспособява към изправената поза. Въпреки това, много от нас страдат от болки в гърба.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay