7 неща, за които грешно сте мислили, че са здравословни

7 неща, за които грешно сте мислили, че са здравословни

Може би майка ви е повтаряла всички тези неща или сте ги научили от приятели в летния лагер. Може дори и добронамерен лекар да ви ги е втълпил. Където и да сте ги чували, митовете за здравето определено не ви носят никаква полза. Разберете защо е време да се отръвете от тях.

Мит №1: Трябва да пиете осем чаши вода на ден

Зареждането с много вода помага да се справите с настинките, кара ви да се чувствате пълноценни и енергични. Но осемте чаши са догма? Това е подвеждащо. Получаването на достатъчно вода не се състои само в пиенето на определен брой чаши от нея, то включва цялата вода във всичко, което ядем. Еевъзможно е да се каже колко вода ще поддържа някой здрав. Нуждите от вода не се отнасят само до метаболизма. Те се променят въз основа на условията на околната среда и физическата активност. Изхвърлете правилото с един размер за всички и използвайте жаждата си като ръководство за това кога да се освежите с няколко глътки или да консумирате богати на вода храни като плодове и салати.

Мит №2: Ще настинете, ако не изсушите косата си, преди да излезете навън

Излизането с влажни кичури в мразовит ден може да ви накара да потръпнете, но няма да ви разболее, както по-възрастните поколения майки си мислеха. Единственият начин да се сдобиете с настинка или грип е да влезете в контакт с вирусите, които ги причиняват. Вярно е, че изследванията показват, че вирусите на настинка и грип процъфтяват в студено време, но ако не се изсушите преди да излезете, няма по-голяма вероятност да настинете.

Мит №3: Трябва да се изхождате веднъж дневно

Всъщност ходенето от два- три пъти на ден до три пъти седмично отговаря на това, което се счита за редовно. Повечето хора ходят веднъж на ден, но други ходят по-често или по-малко. Нарушете навиците си само, ако движенията на червата ви са придружени от болка или кръв или консистенцията е много по-разхлабена или много по-твърда от обикновено.

Мит №4: Необходими са 8 часа сън на нощ

Подобно на правилото за осемте чаши вода, този супер специфичен съвет не работи за всички през цялото време. За възрастните се препоръчват седем до девет часа сън всяка вечер, за да функционират добре психически и физически на следващия ден. Но това оставя достатъчно свобода за индивидуалните нужди от сън.

Мит №5: Трябва редовно да детоксикирате тялото си

За това вашата система вече има вграден детоксикатор, известен като черен дроб. Продукти като шейкове и сокове, пуснати на пазара за "детоксикация", могат да бъдат безвредни или всъщност могат да лишат организма от важно хранене, защото те заместват действителната здравословна храна, от която има нужда отганизма ви. Оставете тялото да прави това, за което е създадено, и да не ви пречи, като преяждате, пиете, пушите или консумирате твърде много червено месо, рафинирани зърна, добавена захар и наситени мазнини.

Мит № 6: Трябва да избягвате въглехидратите като дявола

Въглехидратите не са враг. Въглехидратите не ви правят мазнини - ядете твърде много от тях. Хората са всеядни, така че макар да има повече от един начин за задоволяване на хранителните ви нужди, струва си да се отбележи, че някои от най-здравословните хранителни модели, като средиземноморската диета, на видно място съдържат много въглехидрати под формата на пълнозърнести храни, плодове и др. трикът е да се върви с правилния тип - известен като пълнозърнест или сложен вид, който се намира в цели растения вместо газирано, бисквитки и други храни, приготвени с рафинирани зърна и добавена захар.

Мит №7: Имате нужда от антибактериален сапун и дезинфектанти

Нали знаете онзи пластмасов контейнер за дезинфекция, който имате на бюрото си - този, с който винаги пръскате на ръцете си? Колкото и обещаващ да звучи, той няма да ви предпази от инфекциозни бактерии повече от добрия старомоден сапун.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay