7 неща, които зърната ви казват за здравето ви

Ето какво трябва да знаете

7 неща, които зърната ви казват за здравето ви

Зърната не са само декоративни, но вие вероятно знаете това. Но има нещо, което вероятно не знаете: зърната ви могат да издадат много за здравето ви.

Ако забележите внезапно подуване или нацепване на кожата около зърната, обадете се на вашия лекар. Това може да бъде предупредителен знак за рак на гърдата.

Ето още 7 неща, които трябва да знаете:

1. Отделянето на секрет от зърната често е нормално, дори ако не сте бременна и не кърмите

Този секрет може да се появи при повечето жени, ако гърдата се изцеди. Но ако секретът е кървав и е само от едната гърда, посетете лекар незабавно. Отделянето на секрет може да означава доброкачествено новообразование, киста или рак на гърдата.

2. Третите зърна са много по-често срещани, отколкото предполагате

Голям процент от населението има трето зърно. То често се бърка с бенка или кожно петно. Притежаването на трето зърно не е проблем и може лесно да бъде премахнато. Цялата процедура отнема около 30 минути и възстановяването е кратко.

3. Възможно е да нараните зърната си при тренировка

Подходящият спортен сутиен може да предотврати евентуални проблеми. Но ако тренирате активно и забележите, че зърната ви са зачервени, сърбящи, белещи се и други, консултирайте се с лекар. Може да бъде нещо безобидно, като екзема, но за всеки случай се консултирайте с лекар.

4. Космите около зърната са нормални, дори при жените

Тези малки подутини около зърната са нормални космени фоликули. Ако на зърната ви има тъмни косми, издърпайте ги или изрежете внимателно. Ако тези космени фоликули станат болезнени, пораснат или започнат да сърбят, посетете лекар. Това може да бъде признак на инфекция или рак.

5. Болката при кърмене е често срещана и може да бъде предотвратена

Пулсиращи, парещи, напукани и възпалени зърна са често срещани оплаквания, особено през първите седмици от кърменето. Но ако тези неразположения продължават прекалено дълго, консултирайте се с лекар. Може да имате инфекция, причинена от бактерии, която трябва да бъде третирана.

6. Обърнатите зърна не са причина за безпокойство

Около 15% от жените имат обърнати зърна още от раждането. Това е просто съединителна тъкан, прибираща зърното навътре. За да се коригира, се прави сравнително малка хирургическа процедура, при която се прави малък разрез, за да се освободи съединителната тъкан.

7. Зърната са ерогенни зони за жените, а и за някои мъже

Усещането от стимулирането на зърната отива в същите центрове на мозъка, като стимулирането на клитора и влагалището. Пиърсинга на зърната може да доведе до загуба на усещанията, поради увреждане на нервите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay