7 неща, които могат да се случат на тялото ви през зимата

7 неща, които могат да се случат на тялото ви през зимата

Студеното време ни държи повече вкъщи и ни прави по-уязвими към вируси и инфекции, но освен тези типични заболявания, зимата може да повлияе на телата ни и по други начини. 

Ето какво се случва с тялото ни през зимата:

1. Езикът ви работи повече от обикновено

Ниските температури карат устните ви да бъдат сухи и вие се изкушавате да облизвате устните си често, за да ги овлажните. Въпреки че може да ви даде временно облекчение, този навик всъщност може да накара устните ви да се напукат сериозно. Слюнката се изпарява много бързо, оставяйки устните ви по-сухи от преди. Също така съдържа много ензими, които са прекалено сурови за деликатните ви устни и може това да причини дискомфорт. 

2. Зъбите ви може да болят

Ако имате чувствителни зъби, може да изпитате остра, пронизваща болка, когато навън е твърде студено. Студеният въздух може да достигне до нервите дълбоко в зъба и да причини болка. Зъболекарите препоръчват да дишате през носа си, когато сте на открито, и да увиете шал около устата си, за да затопляте въздуха, преди да достигне до зъбите ви. 

3. Нивата на кръвната захар може да се повишат 

Студеното време насърчава тялото ви да отделя хормони на стреса, които повишават нивата на кръвната захар. За мнозина с понижаване на температурата кръвната захар се повишава, защото когато е студено, ние сме по-малко мотивирани да излезем навън и да спортуваме. Тъй като физическата активност намалява кръвната Ви захар, лекарите препоръчват да тренирате у дома през зимата, за да поддържате нивото на захар под контрол.

4. Може да отслабнете

Въпреки че е вярно, че много хора наддават на тегло през зимата, също така е по-лесно за тялото да изгаря калории, когато е студено. Когато телата ни се адаптират към ниски температури, ние произвеждаме топлина и изгаряме допълнителна енергия. Когато треперим, за да се адаптираме към студа, изгаряме повече калории, за да генерираме топлина.

5. Можете да получите повече бръчки

Не можем напълно да обвиняваме зимата за повечето бръчки, но кожата ни е по-уязвима към увреждания през студения сезон. Тъй като през студените месеци във въздуха има спад на влажността, кожата ви започва да изсъхва. Не може да задържа достатъчно вода и в резултат на това става суха и е склонна към повече бръчки.

6. Зрението ви може да се влоши

Очите ни могат да бъдат изложени на по-голям риск през зимата, отколкото през лятото. Често забравяме да носим слънчеви очила, блокиращи ултравиолетовите лъчи през студения сезон, но слънцето, отразяващо се от снега, може сериозно да увреди очите ни. Тънкият слой слъзен филм, който покрива очите ни, е много чувствителен към сух въздух и вятър, което може да го направи болезнено сухо. Лекарите препоръчват използването на изкуствени сълзи през зимата, когато сте навън.

7. Може да се дехидратирате по-лесно

През зимните месеци рядко се чувстваме жадни и често забравяме да пием достатъчно вода. Тъй като се потим по-малко в студено време, сме склонни да пием по-малко, мислейки, че сме достатъчно хидратирани. Но чувството за по-малка жажда не означава, че тялото ви се нуждае от по-малко вода и е важно да пиете точното количество вода, от което тялото ви се нуждае ежедневно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay