7 ползи от (умерената) консумация на червено вино

7 ползи от (умерената) консумация на червено вино
Canva

С идването на есента започваме да преминаваме от бяло на червено вино като събеседник през някои от хладните вечери. Червеното вино е идеален спътник нанашата вечеря, но и крие много ползи за здравето на човека.

То е известно със своите положителни ефекти върху здравето, особено когато се употребява с умереност. Ето седем потенциални ползи от червеното вино:

Антиоксидантни свойства

Червеното вино съдържа антиоксиданти като резвератрол, които могат да помогнат в борбата със свободните радикали и да намалят оксидативния стрес. Това може да има положителен ефект върху здравето на кожата и общото здравословно състояние.

Защита на сърцето

Умереното употребление на червено вино е асоциирано с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. То може да подпомогне разширяването на кръвоносните съдове, подобри нивата на холестерол и намали възпалението.

Подобряване на кръвното налягане

Някои изследвания показват, че консумацията на червено вино с умереност може да помогне при регулирането на кръвното налягане, което е важно за здравето на сърцето.

Полезно при диабета

Резвератролът в червеното вино може да подпомогне увеличаването на чувствителността на клетките към инсулин, което е полезно за хора с диабет тип 2.

Защита на мозъка

Някои изследвания свързват консумацията на червено вино с по-нисък риск от развитие на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Улесняване на храносмилането

Червеното вино може да помогне за релаксирането на гладките мускули на храносмилателния тракт и да насърчи по-добро храносмилане.

Дълголетие

Някои изследвания са показали, че умерената консумация на червено вино може да бъде свързана с по-дълъг живот.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay