Витамини, благодарение на които ще сте вечно млади и здрави

Тъй като кожата е най-големият орган в тялото ви, не се колебайте да ѝ отделите малко допълнително любов и внимание. Здравата кожа е най-добрият начин да изглеждате млади, тъй като някои от най-големите признаци на старостта са бръчките, кръговете под очите или други признаци на нездрава кожа.

Специалистите казват, че вашата кожа е пръстов отпечатък на това, което се случва вътре в тялото ви и всички кожни заболявания, от псориазис и акнето до стареене, са проявленията на вътрешните нужди на вашето тяло, включително хранителните му нужди.

Така че, ако въведете здравословна диета, която включва много плодове и зеленчуци или ако приемате някаква форма на витаминна добавка, можете да получите всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждаете, за да поддържате кожата си да изглежда (както и да е) здрава и млада.

В случай, че не сте сигурни кои витамини са най-добрите за вашата кожа или ако искате да разберете кои храни ги съдържат, ето кратък списък на някои от нещата, които трябва да търсите:

Витамини, благодарение на които ще сте вечно млади и здрави

1. Витамин К: Не е най-обсъжданият в света на витамините, но не позволявайте на относителната му непопулярност да ви попречи да повярвате колко е добър за вашата кожа. Витамин К може да се яде или да се прилага локално, за да подхраните кожата си и да я направите да изглежда по-млада. Той е съставка в много кремове за очи или лице, предназначени да подобрят външния вид и здравето на вашата кожа. Храните, богати на витамин К, включват: сушени билки, тъмнолистни зелени зеленчуци, пролетен лук, брюкселско зеле, броколи, чили на прах, кайенски пипер, къри, червен пипер, аспержи, зеле, кисели краставици и сини сливи.

2. Витамин А: Витамин А има специална способност да възстановява увредените кожни клетки, особено след престоя на слънце. Без достатъчно витамин А кожата ви може да се окаже много суха и да изглежда стара. Витамин А, подобно на К, може да се яде или да се прилага локално, а кремовете, използвани за заздравяване на кожата, увредена от слънцето, често включват здравословни количества витамин А. Храните, които са богати на витамин А, включват: черен дроб или пастет, чили на прах, червен пипер, лют червен пипер, сладък картоф, моркови, тъмнолистни зелени зеленчуци, тиква, сушени билки, маруля, сушени кайсии и пъпеш.

3. Витамин С: той ви помага да изградите колаген, който спомага да поддържате кожата си свежа и млада. Отново, подобно на витамините К и А, витамин С може да се яде или да се прилага локално; някои видове маски за лице могат да се прилагат върху лицето ви, направени от храни, богати на витамин С, като ананаси или грозде, за да подобрят здравето на кожата ви. Други храни с високо съдържание на витамин С включват: червени и зелени люти чушки, гуава, чушки, пресни билки (особено мащерка и магданоз), тъмнолистни зелени зеленчуци (особено зеле, кресон и горчица), броколи, карфиол, брюкселско зеле, киви, папая, портокали или клементини и ягоди.

Витамини, благодарение на които ще сте вечно млади и здрави

4. Витамин Е: Витамин Е помага за повишаване на естествената защита на кожата ви, както и подпомага поддържането на запасите от витамин А и К. Храните, които са богати на витамин Е, включват: слънчогледови семки, червен пипер, червен чили на прах, бадеми, кедрови ядки, фъстъци, сушени билки (особено босилек и риган), сушени кайсии, мариновани зелени маслини, варен спанак.

5. Антиоксиданти: Технически това може да не е витамин, но според експерта по хранителни добавки Мери Съливан, антиоксидантите също са голям фактор за качеството на вашата кожа: "Има много важни нови изследвания, показващи огромната сила на антиоксидантите като цяло и по-специално в някои определени хранителни вещества, които могат да доведат до значителна разлика в начина, по който кожата ви изглежда и се чувства – и дори в това колко добре остарява". Най-добрите храни, богати на антиоксиданти са горски плодове, артишок, червено грозде или червено вино, боб (особено червени), моркови, ябълки, картофи и черен шоколад.

6. Бета-каротин: Бета-каротинът помага да предпазите кожата си от увреждане от ултравиолетова светлина и може да се прилага локално за изчистване на зачервявания. Освен това проучванията показват, че дори яденето на бета-каротин може да помогне за изчистване на зачервената кожа. Храните с високо съдържание на бета-каротин включват: сладки картофи, къдраво зеле, моркови, зеленчуци от ряпа, спанак, сушени билки, тиквички, маруля и люспи.

7. Омега-3 мастни киселини: Те помагат да се поддържа горният, външен слой на кожата здрав и непокътнати, така че да се предпазят външните токсини и замърсители. Храните, които съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, включват: пасищно отглеждано месо, обогатени с омега-3 млечни храни, яйца, обогатени с омега-3, едамаме (вид соя), див ориз, орехи, рапично масло, лен, боб и устойчиви морски дарове.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay