7 причини да започнете да добавяте канела към вашата храна

7 причини да започнете да добавяте канела към вашата храна

Канелата се е смятала за луксозна подправка в Европа през Средновековието. Арабите я транспортирали по сухопътни пътища и само богати хора можели да си позволят да я купуват. Днес канелата може да се намери в почти всяка кухня. Но тази често срещана подправка е нещо повече от вкусна добавка в сладкишите и може да допринесе много, за да ви даде безупречна кожа и да подобри вашето благосъстояние.

Ние обичаме да поръсваме малко канела в сутрешното си кафе. И решихме да разберем как може да бъде от полза за здравето и външния ни вид:

1. Може да намали акнето

Канелата има антимикробни свойства, които са полезни за лечение на пъпки. Тази подправка може да убие бактериите и гъбичките. Освен това е чудесен източник на мощни антиоксиданти, които предпазват тялото ви от щети, причинени от свободните радикали. Те могат да причинят възпаление на кожата и когато това се случи, порите ни са блокирани, което води до акне.

2. Предотвратява признаците на стареене

Свободните радикали също могат да допринесат за преждевременното стареене на кожата, причинявайки фини линии, пигментация и други. Антиоксидантите в канелата забавят този процес, като предпазват клетките ви от това увреждане. Канелата може дори да насърчи производството на колаген, тъй като съдържа микроелементи, за които е доказано, че повишават нивата на колаген.

3. Кара кожата ви да изглежда по-равномерно тонизирана

Канелата увеличава циркулацията, довеждайки кръв и кислород до кожата. Съдържа стягащо вещество, химикал, който свива и стяга телесните тъкани. Може да помогне на кожата ви да изглежда по-гладка и равномерна и да подобри здравето й отвътре навън.

4. Има противовъзпалителни свойства

Възпалението помага на тялото ви да се бори с вирусите и да възстанови увреждането на тъканите. Но ако е насочено срещу собствените тъкани на тялото ви, може да стане опасно. Проучванията показват, че канелата има противовъзпалителни свойства и дори може да облекчи подуването.

5. Може да намали риска от сърдечни заболявания

Добавянето на канела към вашата диета може да поддържа сърцето ви здраво, според изследванията. В проучване, плъховете, които са хранени с високо съдържание на мазнини с канела в продължение на 12 седмици, са напълнявали по-малко от мишките, които са яли мазни храни без канела. Диета с високо съдържание на мазнини може да доведе до сърдечни заболявания и добавянето на малко канела към храната може да помогне за компенсиране на този риск.

6. Помага при отслабване

Канелата е богата на фибри. Тя ви дава усещане за ситост и ви помага да се преборите с апетита. Тя също така забързва метаболизма, защото тялото ви използва повече енергия за обработка на подправката, отколкото за други храни.

7. Може да подобри паметта

Канелата може да помогне за забавяне на стареенето на мозъка и намаляване на оксидативния стрес на мозъчните клетки. Тя също така стимулира хипокампалната пластичност, част от мозъка, свързана с паметта. Доказано е дори, че подправката подобрява някои симптоми на болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay