7 симптома на сериозни заболявания, които жените често пренебрегват

7 симптома на сериозни заболявания, които жените често пренебрегват

Болестите, които жените могат да изпитат, могат да бъдат подли - симптомите им често са трудни за разграничаване от болката, която получават преди и по време на менструация. Но можете да предотвратите сериозно заболяване, ако посетите лекар, веднага щом забележите някои тревожни признаци, които трябва да се научите да разпознавате. Например, хората, които са диагностицирани с рак на гърдата на ранен етап, оцеляват в повече от 90% от случаите.

Решихме да ви разкажем за тези симптоми, които могат да ви покажат, че може да имате сериозна болест в бъдеще.

7. Повишено уриниране

Какво означава това: повишеното уриниране може да бъде знак за нещо повече от проблеми с бъбреците или уринарния тракт. То може да сочи към хормонален дисбаланс или да покаже, че има нещо нередно във вагиналната микрофлора. И ако често уринирате и се чувствате много жадни, това може да е признак на диабет.

Как да разпознаете, че има проблем: понякога може да ви се струва, че посещавате тоалетната твърде често, когато всъщност не го правите. Смята се за нормално да посещавате тоалетната от 4 до 10 пъти на ден, ако пиете обичайното количество вода. Ако забележите, че уринирате по-често, посетете общопрактикуващ лекар или уролог.

6. Необяснима загуба на тегло

Какво означава: не бъдете прекалено щастливи, ако неочаквано сте загубили няколко килограма за кратък период от време. Понякога това може да бъде симптом на болестта на Крон, диабет тип 2 или рак. Във всеки случай, този симптом означава, че определено нещо не е наред с тялото.

Как да разпознаете, че има проблем: ако сте загубили няколко килограма през последните месеци, без да сте спортували или да сте променяли начина си на хранене, значи има някакъв проблем.

5. Окосмяване на необичайни места

Какво означава: хирзутизъм или прекомерно телесно окосмяване означава, че в организма има твърде много мъжки хормони. Промените във външния вид на човека не са най-лошата част от това - това състояние може да доведе до безплодие, метаболитно разстройство или дори увеличаване на риска от рак на гърдата и ендометриални заболявания.

Как да разпознаете, че има проблем: не се паникьосвате веднага; жените често мислят, че почти цялото окосмяване на тялото е прекомерно. 

4. Кървене след менопаузата

Какво означава това: жените често забелязват кръв след менопаузата. Тази кръв може да бъде знак за рак на матката, цервицит, миома и други опасни патологични процеси.

Как да разпознаем проблема: жените, които приемат някаква заместваща хормонална терапия, могат да изпитат нещо, което прилича на менструация за около две години след менопаузата - това е нормално. Във всички останали случаи трябва да се консултирате с лекар. Това е особено опасно, ако е минала една година от последната ви менструация.

3. Всякакви промени в гърдите

Какво означава това: първите признаци на рак на гърдата могат да бъдат много трудни за забелязване. Когато става дума за болка в гърдите и лимфните възли, вече може да е твърде късно.

Как да разпознаете, че има проблем: не подценявайте ефективността на самопреглеждането - това може да ви помогне да забележите рака на гърдата на ранен етап. Внимавайте за всякакви промени: червена или набръчкана кожа, бучки и т.н. Що се отнася до болката в гърдите от време на време (особено преди менструация), това всъщност е нормално и обикновено показва флуктуации в нивата на хормоните.

2. Нетипични секрети

Какво означава това: тялото ви може да преживява някакъв възпалителен процес или инфекция. Може да има много причини за това и трябва да се консултирате с лекар, веднага щом забележите, че нещо не е наред.

Как да разпознаете, че има проблем: секретите не трябва да бъдат зелени или да имат неприятна миризма. Нормално е да имате леко, кърваво зацапване между менструациите (по време на овулацията). 

1. Силно кръвотечение по време на менструация

Какво означава това: Причините могат да бъдат едновременно много прости (наследствено състояние, смяна на климата или прекалено натоварваща тренировка) и много сериозни (миома, ендометриоза или щитовидната дисфункция). Дори ако сте убедени, че това е просто наследствено, трябва да видите лекар: тежките менструации могат да доведат до анемия.

Как да разпознаете, че нещо не е наред: ако менструацията ви продължава повече от 7 дни, това е тревожен знак.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay