8 важни изследвания, които можете да направите вкъщи

8 важни изследвания, които можете да направите вкъщи

Някои хора пропускат профилактичните изследвания при лекар, поради различни причини- липса на време, страх и т.н. Добрата новина е, че можете да си направите няколко "изследвания" сами, без да се налага да напускате дома си. Тези методи ще ви помогнат да разберете дали е време да се обърнете към специалист или всичко е наред и няма за какво да се притеснявате. 

1. Ендокринната система

Един от основните здравни показатели е размерът на талията. Вземете сантиметър и измерете обиколката на талията. Ако всичко е нормално, размерът на талията не бива да надвишата 86 см при жените и 100 см при мъжете.

Хората, които имат по-голяма талия, имат 5 пъти по-голяма вероятност да получат диабет тип 2. В Япония през 2008 г. правителството дори реши да приеме закон, който задължава хората с големи обиколки на талията да посещават специални сесии, за да отслабнат.

2. Мозъкът

Ще ви е необходим празен лист хартия, маркер или молив и помощ от приятел. Начертайте часовник и помолете друг човек да каже часа (часове и минути). Например, 10:10 ч. След това начертайте стрелките на часовника, така че да показват времето, което вашият приятел е посочил.

Този тест включва много процеси в нашия мозък. Частите от мозъка, които отговарят за движението на ръката, пространственото и визуалното възприятие, започват да работят по-силно и затова неспособността да нарисувате часовник и стелки може да бъде признак на ранна деменция.

3. Гръбнакът

Ще са ви нужни 2 кантара. Застанете с единия крак на единия кантар и с другия крак на другия. Разпределението на теглото трябва да бъде еднакво върху двата крака. Ако числата на двата кантара се различават значително, това може да означава, че имате изкривяване на гръбначния стълб.

4. Дихателната система

Ще ви е необходим хронометър. 

Изправете се и премерете пулса си за 30 секунди. След това седнете, вдишайте 3 пъти, без да издишвате. След това задръжте дъха си колкото можете по-дълго и засичайте. След като издишате, измерете пулса си отново. 

Ако не сте успели да задържите дъха си поне 40 секунди, дихателната ви система не работи особено добре. Ако можете да задържите дъха си 50 секунди, вие сте в добра форма. 

5. Кости

Разгледайте ноктите си - те могат да разкажат много за вашето здраве. Ако нокътната плочка не е равна и ноктите се разслояват или се появяват бели петна, това не е само козметичен проблем. Такова състояние може да означава, че тялото ви не получава достатъчно витамин В, желязо или че съществува риск от остеопороза.

6. Зрение

Гледайте в рамката на прозореца за 30 секунди, след това затворете очите си. След това отворете лявото око, затворете го и отворете дясното. Ако картината, която виждате с окото, се замъглява и линиите вече не са успоредни една до друга, това може да е признак на макулна дегенерация или тежка необратима загуба на зрение.

7. Слух

Опитайте да чуете какво си говорят хора, които са на 4-5 метра от вас. Ако не можете да разберете нищо, най-вероятно трябва да посетите лекар. 

Имайте предвид, че този метод не работи на шумни места. Например, в кафене със силна музика, няма да успеете да чуете нищо и това е напълно нормално. 

8. Черен дроб

Погледнете в огледало, което ви позволява да виждате цялото си тяло. Виждате ли мастния слой над кръста? Това е висцерална мазнина, която заобикаля черния дроб и не позволява той да работи правилно.

Пожълтяването на бялото на очите, бучките мазнини (особено на клепачите) и белият език също показват, че нещо не е наред с черния Ви дроб.

Моля, имайте предвид, че тези тестове не могат да се използват за диагностициране на заболяване. Това са само няколко метода, които могат да ви помогнат да се грижите за вашето здраве.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay