8 признака, че имате хранителен дефицит

8 признака, че имате хранителен дефицит

Човешкото тяло е наистина сложно нещо. То съдържа 60 химически елемента и отлична пропорция на вода, протеини, мазнини и минерали. Всичко това е от решаващо значение за здравето ни и понякога, когато ни липсва нещо, нашето тяло ни дава сигнали, за да можем да поправим тези неща. 

Ето някои симптоми на хранителния дефицит:

1. Крехка коса и нокти

Това може да се дължи на недостиг на протеини. Протеинът е голяма част от нашето тяло. Нашите кости, мускули, кожа, косми и нокти съдържат протеини. Ето защо недостигът на белтъчини влияе върху цялото ни тяло и може да причини много сериозни здравословни проблеми. Първите симптоми, които можем да забележим, са различни проблеми с ноктите, косата и кожата.

Хората, които ядат месо редовно, са по-малко застрашени от недостиг на протеини. И не забравяйте, че има много вегетариански източници на протеин като: боб, ядки, зелен грах, киноа, нахут, гъби, тофу, овес и други неща.

2. Суха кожа и бръчки

Основните мастни киселини, особено Омега-6, са много важни, защото създават кожна бариера срещу загубата на вода. Ако не получавате достатъчно от тях, това може да доведе до суха кожа, която е склонна към бръчки. Кожата ви също може да стане напукана. Други неприятни симптоми са пърхот, загуба на коса и сухота в очите. Тези, които са на диета и намаляват приема на мазнини, са изложени на риск.

Не избягвайте мастната риба и използвайте висококачествено масло, ако имате някой от тези проблеми.

3. Постоянна умора и мускулна слабост

Това са симптоми на магнезиев дефицит. Ако се чувствате изтощени дори след като току-що сте се събудили и сте непрекъснато уморени и слаби, това е знак, че трябва да включите някои храни, богати на магнезий във вашето меню.

Най-добрите източници на магнезий са: бадеми, фъстъци, тиквени семки, ленени семена, слънчогледово семе, чаени семена, ядки от кашу и какао.

4. Бледост

Ако кожата ви изглежда бледа, това може да е признак на дефицит на желязо, който понижава нивото на хемоглобина в червените кръвни клетки. Така че кръвта губи част от цвета си и кара кожата ни, а понякога и венците, ноктите, вътрешността на устните и клепачите да загубят естествения си, здрав цвят. Застрашените хора са: бременни жени, хора, които редовно даряват кръв, хора, които се хранят неправилно и вегетарианци.

Черен дроб и червено месо са много богати на желязо и ако не ги ядете, трябва да консумирате повече спанак, леща и броколи и да приемате добавки.

5. Акне или кожен обрив

Ако сте голям фен на преработените храни или алкохола, един ден може да изпитате липса на цинк в тялото си. Дефицитът на цинк влияе върху цялото тяло и причинява проблеми с червата и имунната система. В резултат на това може да получите алергии и проблеми с кожата. 

Храни, богати на цинк, са: стриди, говеждо, агнешко, пилешко, боб, нахут, тиквени семки, кашу, гъби и спанак. Ако в диетата си нямате достатъчно цинк, трябва да приемате специални добавки.

6. Внезапно качване на тегло

Ако не можете да обясните неочакваното увеличаване на теглото си, вероятно имате йоден дефицит. Йодът е отговорен за производството на хормони на щитовидната жлеза, които помагат да се контролира метаболизма ви и когато нивото им е ниско, тялото ви изгаря по-малко калории и започва да съхранява мазнините.

Йод можете да си набавите от водорасли, риба (от морето или океана), ракообразни, млечни продукти и йодирана сол.

7. Кървене на венците или рани, които заздравяват бавно

Ако имате този проблем, вероятно имате дефицит на витамин С. Това не е много често в днешно време, но има групи от хора, които са изложени на риск, като бременни и кърмещи жени, възрастни хора и пушачи.

Не е трудно да получите достатъчно витамин С, ако имате здравословна и балансирана диета и ядете пресни плодове и зеленчуци. Един голям портокал ви дава дневната доза.

8. Депресия 

Ако се чувствате депресирани, особено през зимните месеци, това може да е признак на дефицит на витамин D. Това е много често и най-вече засяга онези хора, които не получават достатъчно слънчева светлина, защото живеят далече от екватора или остават на закрито през цялото време. Тъмната кожа и наднорменото тегло правят това още по-рисковано.

Ако нямате възможност да получавате повече слънце, взимайте добавки и консумирайте храни, богати на витамин D, като: сьомга, черен дроб на треска, херинга, сардини, скариди, яйчни жълтъци, риба тон, стриди и гъби. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay