8 признака, че страдате от депресия, без дори да го осъзнавате

8 признака, че страдате от депресия, без дори да го осъзнавате

Депресията понякога се нарича "чумата на 21-ви век". Изследванията показват, че това е всъщност медицинско състояние, което може да се третира като всяка друга болест. Първата стъпка, за да се отървете от проблема, обаче, е да разберете, че вашето състояние е всъщност депресия, а не нещо друго. Има някои признаци, които трябва да знаете, за да можете да определите, че страдате от депресия.

1. Чувствате се уморени

Липсата на енергия продължава с дни и седмици, въпреки че ежедневието ви почти не се е променило? Чувствате се уморени, дори когато се събудите? Вероятно става дума за депресия. 

2. Чувствате се безполезни и нямате желание за живот

Може да започнете да вярвате, че сте безполезни. Самоубийствени мисли могат да се появят и вие може да нямате страх от смъртта, тъй като не виждате никакъв смисъл в живота.

3. Имате проблеми с концентрацията и/или паметта

Започвате да забравяте важните неща и не можете лесно да си спомните име или телефонен номер. Слушането на някого или четенето на книга се превръща в предизвикателство, тъй като не можете да се съсредоточите върху това, което се случва.

4. Появяват се проблеми със съня

Това може да е или безсъние, или да спите повече часове. Дори след дълга нощ в леглото все още се нуждаете от сън. Нямате енергия и се чувствате така, сякаш можете да прекарате целия ден в леглото.

5. Теглото ви се променя

Възможно е внезапно да качите няколко килограма или да отслабнете с няколко килограма. Възможно е да развиете огромен апетит и да се чувствате непрекъснато гладни, независимо колко ядете. Или спирате да се чувствате гладни изобщо.

6. Нищо не ви доставя удоволствие

Дори нещата, дейностите и хората, които обичате, не внасят радост в живота ви. Вие сте постоянно отегчени, уморени и нямате желание да правите вашето хоби или да се срещнете с най-добрия си приятел.

7. Настроението ви е лошо

Чувствате се постоянно тъжни, разтревожени или раздразнени и не можете да определите ясна причина за това.

8. Здравето ви се влошава

Внезапно започвате да изпитвате болки, най-често в ставите или гърба и може да имате проблеми с храносмилането. Нито едно от тези неща няма обяснение и те не изчезват с обичайното лечение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay