9 странни начина да бъдете здрави

Научно доказани методи

9 странни начина да бъдете здрави

Медицината и науката ни предлагат все повече нови и странни методи за поддържане на здравето. И макар да звучат странно, те са доказали ефективността си.

Събрахме най-необичайните методи за поддържане на здравето, които някога сме си представяли.

1. Дрямка след чаша кафе прави чудеса

Учените са установили, че кратка дрямка след чаша кафе влияе благотворно върху тялото. Участниците в експеримента спят след като са пили кафе и след това са подложени на тест в автомобилен симулатор. В резултат на това те правят по-малко грешки, отколкото ако току-що са спали или са пили кафе. Освен това те се чувстват по-отпочинали.

За да постигнете такъв резултат, препоръчваме да пиете кафе доста бързо. Поспете веднага след това. Не се притеснявайте, ако не сте в състояние да заспите незабавно, тъй като просто отпускане и половин час дрямка е достатъчно. След 15-20 минути, трябва да станете, преди да влезете в етап на дълбок сън.

2. Нискокалоричната диета предизвиква по-голям апетит

Прекаленият фокус върху броенето на калории понякога води до отрицателен резултат. Когато ядем нискокалорични храни, ние се засищаме само за кратко и скоро след това имаме още повече апетит.

3. Мийте ръцете си с обикновен сапун, а не с антибактериален

Всъщност, няма доказателство, че антибактериалният сапун е по-ефективен от обикновения. В редица проучвания резултатите показват, че триклозан- съставка на паста за зъби и антибактериален сапун- е вреден за организма.

4. Работете в изправено положение при всяка възможност

Изследванията на британски учени сред шофьорите показват, че прекарването на целия ден в седалката на водача е много по-вредно от прекарването на целия ден в изправено положение. Хиподинамията има много негативен ефект върху сърдечно-съдовата система. В тялото, страдащо от липса на движение, кръвта пренася хранителни вещества и кислород с по-ниска скорост.

В рамките на един работен ден човек трябва да използва всяка възможност да разтяга мускулите си. Например, да се разхождате по време на обедната почивка или да правите малко физическо упражнение. Напоследък идеята за "стоящо бюро" (работеща в изправено положение) стана по-популярна.

5. Яжте обелката на ябълката

Яденето на повече зеленчуци и плодове няма да навреди на никого. Но ябълките заслужават повече внимание. Те защитават мозъчните клетки от увреждане. Имат противовъзпалителни и други полезни свойства.

6. Писането на ръка подобрява умствените способности

Писането на ръка подобрява паметта, координацията, вниманието и др. Докато пишем, частите на мозъка, които отговарят за четенето също се активират.

7. Не мийте зъбите си в рамките на един час след хранене

Много зъболекари казват, че миенето на зъбите след хранене може да се сравни с търкането им с шкурка. Всяка храна прави емайла на зъбите по-чувствителен.

8. Отървете се от будилника

От 5-те фази на съня, най-подходящи за събуждане са 1-ва, 2-ра и 5-та. Ако човек стане по време на някоя от тези фази, ще се чувства отпочинал. От друга страна, всеки остър шум, който нарушава съня, стресира тялото ви.

9. Не приемайте чуждото мнение присърце

Изследвания доказват, че хората, които не се интересуват от чуждото мнение, живеят по-дълго. Ето защо трябва да сте заобиколени от хора, които ви вдъхновяват и ви подкрепят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay