9 хормона, които водят до излишно тегло и как да го избегнете

9 хормона, които водят до излишно тегло и как да го избегнете

Качването на килограми често се свързва с преяждане, но може да бъде причинено и от различни хормони. Докато натрупването на тегло е лесно, загубата му не е лесна. Различни причини като стрес, възраст, гени и лош начин на живот могат да причинят хормонален дисбаланс, водещ до затлъстяване.

Ето 9 хормона, които причиняват дисбаланс в тялото, което води до наддаване на тегло. Също така ще ви кажем как можете да запазите тези хормони под контрол. 

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е в основата на врата ни. Тя произвежда хормони Т3, Т4 и калцитонин, които са отговорни за поддържането на метаболизма на организма. Пониженото производство на тези хормони води до хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът често се свързва с увеличаване на теглото, най-вече поради натрупването на вода в тялото, а не на мазнини.

Как да го избегнете:

Консумирайте йодизирана сол.

Яжте добре приготвена храна и избягвайте сурови зеленчуци.

Взимайте добавки с витамин D.

Консумирайте храни, богати на цинк като стриди и тиквени семки.

Инсулин

Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса. Той помага да се пренесе глюкозата в клетките, за да се използва като енергия или да се съхранява като мазнина, като по този начин се поддържат нивата на глюкозата в кръвта. Консумирането на преработена храна, нездравословни закуски, алкохол или изкуствено подсладени напитки може да доведе до развитие на резистентност към инсулина.

Това кара мускулните клетки да не разпознават свързания с глюкоза инсулин, което води до оставането на глюкоза в кръвния поток. Това води до скок на нивата на кръвната захар, водещи до повишаване на теглото и диабет тип 2.

Как да го избегнете:

Консумирайте зелени листни зеленчуци, сезонни плодове и сезонни зеленчуци.

За да подобрите нивата на омега-3-мастни киселини, консумирайте риба, ядки, зехтин, ленено семе.

Пийте най-малко 2 литра вода всеки ден.

Започнете да тренирате най-малко 4 часа седмично.

Избягвайте алкохол, газирани и изкуствено подсладени напитки.

Кортизол

Кортизолът е хормон, секретиран от надбъбречните жлези, когато сте депресирани, разтревожени, стресирани, нервни, ядосани или физически натоварени. Основната му функция е да се намалят нивата на стрес чрез увеличаване на нивата на кръвната захар, потискане на имунната система и подпомагане на метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите. Но като се има предвид нашият начин на живот, нашето тяло може да бъде в постоянно състояние на стрес, което води до секреция на кортизол, което вреди на цялостното ни здраве чрез подпомагане на висцералното натрупване на мазнини и стимулиране на зреенето на мастните клетки.

Как да го избегнете:

Трябва да спите поне по 8 часа на ден.

Избягвайте обработена храна, пържена храна и алкохол.

Правете йога и медитация поне по един час всеки ден. Това помага за намаляване нивата на стрес.

Прекарвайте времето си със семейството си и близките си. Няма по-добър начин да се отпуснете!

Тестостерон

Тестостеронът се счита за мъжки хормон, но също се секретира от жените. Помага за изгарянето на мазнините, укрепва костите и мускулите и подобрява либидото. Възрастта и стресът могат да доведат до значително намаляване на нивата на тестостерона при жените, което води до загуба на костна плътност, загуба на мускулна маса и затлъстяване.

Как да го избегнете:

Тренирайте редовно. Помага за подобряване на нивата на тестостерон.

Избягвайте алкохола.

Консумирайте протеинови добавки.

В храната си включете храни, богати на фибри, като пълнозърнести храни, тиквени семки и ленено семе.

Прогестерон

Нивото на прогестерон и естроген трябва да бъде балансирано в тялото, за да може то да функционира правилно. Нивата на прогестерон могат да паднат поради различни причини като стрес, употреба на контрацептивни хапчета, менопауза и т.н. Това може да доведе до наддаване на тегло и депресия.

Как да го избегнете:

Тренирайте редовно.

Опитайте медитация.

Избягвайте стреса.

Естроген

Естрогенът е основният женски полов хормон. Всеки дисбаланс в нивата на естроген в тялото може да доведе до наддаване на тегло. Високите нива на естроген в тялото могат да се дължат или на свръхпроизводство на хормона, или на диета богата на естроген.

Когато нивата на естроген се повишат, клетките, продуциращи инсулин, се стресират. Това ви прави устойчиви на инсулин, което води до повишаване нивото на кръвната глюкоза и води до повишаване на теглото.

Жените в пременопауза и менопауза имат по-ниски нива на естроген. За да се допълни нивото на естроген, тялото започва да търси други източници, които произвеждат естроген. Един такъв източник са мастните клетки. Когато нивата на естроген спадат, тялото започва да превръща всички налични източници на енергия в мазнини, за да попълни нивата на глюкозата. Това води до наддаване на тегло.

Как да го избегнете:

Консумирайте пълнозърнести храни, пресни зеленчуци и плодове.

Избягвайте алкохола.

Тренирайте редовно.

Избягвайте обработеното месо.

Лептин

Лептинът е хормон, който регулира енергийния баланс в организма чрез потискане на глада. Но когато ядем храна, богата на захар, свръхпредлагането на фруктоза се превръща в мазнина, която се отлага в черния дроб, корема и други части на тялото. Тези мастни клетки отделят лептин.

Тъй като все повече и повече лептин се секретира, тялото се десенсилизира към него. Това кара мозъка да престане да получава сигнали, че сме се нахранили.

Как да го избегнете:

Избягвайте храни, богати на захар. Консумирайте не повече от 3 порции плодове на ден.

Консумирайте тъмнозелени листни зеленчуци.

Избягвайте обработена храна.

Наспивайте се. Препоръчва се 7-8 часа дневен сън.

Поддържайте тялото си хидратирано!

Грелин

Секретиран главно от стомаха, грелинът е известен като "хормон на глада". Грелинът стимулира апетита и увеличава натрупването на мазнини. Нивата на грелин също са високи, когато хората са на строга диета или по време на гладуване.

Как да го избегнете:

Тренирайте редовно.

Яжте на всеки 2-3 часа.

Пийте 1/2 чаша вода 20 минути преди хранене.

Яжте пресни плодове, зеленчуци и храни, богати на протеиново съдържание.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон, който регулира съня и събуждането. Докато сме заспали, тялото освобождава растежни хормони, които помагат на тялото да се лекува, подобрява телесния състав и изгражда чиста мускулатура. Но ако нямаме подходящ сън, този процес на изцеление се разрушава, причинявайки стрес и в крайна сметка води до повишаване на теглото, предизвикано от възпаление.

Как да го избегнете:

Не яжте късно през нощта или точно преди да си легнете.

Достатъчно сън.

Сън в тъмна и студена стая.

Изключете всички устройства преди заспиване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay