FOREO подкрепя ранната диагностика на рака на гърдата

В България едва 25% от населението е ходило на профилактичен преглед за рак

FOREO подкрепя ранната диагностика на рака на гърдата

Една от осем жени развива рак на гърдата през живота си, което прави този вид рак най-разпространеният в света. Той се среща главно при жени на и над средна възраст. Половината от жените, развили рак на гърдата, са на 62 години или по-млади, когато са диагностицирани. Все пак, за съжаление, това не означава, че по-младите жени са защитени. Възможно е всеки да се разболее от рак на гърдата, дори мъжете. В България всяка година се диагностицират над 4000 жени, като само 25% от населението е ходило на профилактичен преглед, според национално представително проучване на "Тренд".

Установен навреме, ракът на гърдата е лечим и за да подпомогне борбата с това коварно заболяване, през последното десетилетие бизнесът все по-активно се включва с дарения и инициативи. Като социално-отговорна компания, която поставя грижата за здравето на първо място, beauty-tech лидерът FOREO си партнира с местни и международни организации в това направление като Living Beyond Breast Cancer – организация с нестопанска цел, която предоставя надеждна информация и подкрепа на засегнатите от болестта. През октомври 2022 г., когато розовият цвят традиционно се асоциира с информационни кампании за рака на гърдата, именно, за да повиши осведомеността за важността на редовните прегледи, FOREO си партнира с Living Beyond Breast Cancer и дари 5% от всяко свое продадено розово устройство този месец миналата година.

От 2022 г. насам FOREO има установено партньорство и с водещата сръбска асоциацията "Žena uz ženu", която предоставя здравна и психологическа подкрепа на болните от рак на гърдата и работи да повиши осведомеността за ранната диагностика. FOREO стана основен спонсор на безплатни ултразвукови прегледи в 13 града във Войводина и Централна Сърбия, като през октомври бяха извършени близо 1500 прегледа. За съжаление повечето жени, страдащи от това заболяване, не успяват да отидат на профилактични ултразвукови прегледи. Затова, посещавайки по-малките градове в Сърбия, караваната на "Žena uz ženu" прави профилактичните прегледи достъпни за значително голям брой жени.

Рискови фактори за рака на гърдата и може ли бъдат намалени?

Половината от жените, развили рак на гърдата са над средна възраст, когато са диагностицирани. Това не означава, че по-младите жени са защитени и статистиките показват, че всеки може да се разболее от рак на гърдата, дори мъжкия пол. Има няколко рискови фактора за развитие на рак на гърдата, включително:

  • Фамилна анамнеза (обремененост) за рак на гърдата

  • Генни мутации на BRCA1 и BRCA2

  • Напреднала възраст

  • Дълга менструална история

  • Някои хормонални терапии

  • Плътнa гръдна тъкан 

Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на рак на гърдата, има някои стъпки, които можете да направите, за да намалите риска, включително:

  • Ограничете консумацията на алкохол

  • Не пушете

  • Поддържайте здравословно тегло

  • Упражнявай се редовно

  • Намалете излагането на радиация и замърсители на околната среда

  • За майките – кърмете, ако е възможно

Ако смятате, че може да сте изложени на риск от рак на гърдата, задължително се консултирайте с Вашия лекар. Здравните специалисти могат да ви помогнат да разберете рисковите си фактори и да създадете план за намаляване на риска или за ранно улавяне на болестта, ако се развие.

Социално-отговорни компании като FOREO не само подкрепят инициативи от този тип, но чрез своите продукти насърчава здравословния и качествен начин на живот, който помага на всички дами да поддържат както физическо, така и психическо здраве.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay