Акай бери е малък лилав плод с големината на череша, който расте в дъждовните гори на Амазония по палмовите дървета от рода Евтерпа. Вкусът му е комбинация от къпини и ядки.
В него се съдържа висок процент фибри, витамин А и С, желязо, калций, флавоноиди, както и различни киселини (аспартанова, глутаминова и олеинова). Освен това той е и богат източник на протеини, омега-6 и -9 мастни киселини, които са известни със своята превантивна роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.
Предлагаме ви списък с 12 здравословни ползи от редовната употреба на този суперплод.
1. За здраво сърце
Изследванията показват, че подобно на червеното вино, плодовете са с изключително високо съдържание на антоцианини, които помагат за понижаване нивата на лошия холестерол в кръвта.
2. Подобряват защитните сили на организма
Учени от Университета в Рио де Жанейро доказват, че консумацията на екстракт от акай бери може да помогне в борбата срещу голям брой вирусни инфекции.
3. В подкрепа срещу затлъстяването
Акай бери придобива широка популярност като отлично средство за намаляване на телесното тегло и за поддържане на здравословни килограми.
Всички 12 здравословни ползи от акай бери ще научите във fitwell.bg!
1 | 0 |