Безопасна ли е кето диетата за деца?

Безопасна ли е кето диетата за деца?

Кето диетата е изключително популярна напоследък и все повече родители се замислят дали тази диета е подходяща за деца, особено ако имат наднормено тегло.

Основната идея на кето диетата е да се получават калории от протеини и здравословни мазнини, вместо от въглехидрати. По този начин тялото влиза в състояние, наречено кетоза и започва да произвежда енергия от мазнините. При много хора кето диетата води до драстично отслабване.

Но дали е безопасно да ограничите приема на въглехидрати на едно дете? Експертите казват "не". Децата се нуждаят от въглехидрати, за да се развиват правилно.

Прочетете защо не е добре да подлагате децата си на кето диета...

От колко въглехидрати на ден се нуждае едно дете?

Децата се нуждаят от въглехидрати, за да имат енергия. Това не означава, че трябва да получават въглехидрати от захари и сладкиши, но намаляването на приема на въглехидрати на само 5-10% от калориите не е здравословно за децата.

Препоръчително е въглехидратите да представляват 45-65% от дневните калории за едно дете. Разбира се, процентите варират в зависимост от възрастта на детето и от неговия пол. Момчетата се нуждаят от повече, отколкото момичетата.

Ето препоръчителните количества въглехидрати за различните възрасти:

от 1 до 3 години- 110-159 грама на ден

от 4 до 8 години- 130-220 грама на ден

от 9 до 14 години- 170-280 грама на ден

от 14 до 18 години- 220 - 300 грама на ден

Вече стана ясно, че децата имат нужда от въглехидрати, но е важно да им давате здравословни такива. Въглехидрати има в млякото, хляба, различни плодове и зеленчуци и т.н. 130 грама въглехидрати на ден могат да бъдат три чаши мляко, две парчета пшеничен хляб, банан, ябълка и приблизително две чаши зеленчуци.

Полезно ли е намаляването на приема на въглехидрати при деца с наднормено тегло?

Дори ако вашият лекар е препоръчал на вашето дете да отслабне, ограничаването на въглехидратите по какъвто и да е начин (дори ако не спазвате строга кето диета) не е най-добрият метод.

Силно ограничаващите режими на хранене не се препоръчват за деца или тийнейджъри, независимо от теглото или нивото на активност. Няма много надеждни данни за ниско въглехидратна диета при деца или юноши.

Има случаи, в които лекари препоръчват подлагането на детето на ниско въглехидратна диета, но това се прави при липса на резултати от други методи и под лекарско наблюдение. Така че това не е нещо, което да правите сами у дома.

Намаляването на храни като бисквитки, чипс, бял хляб, ориз и макаронени изделия и замяната им с по-полезни храни като ядки, хумус и зеленчуци, гуакамоле, кисело мляко, плодове, сирене със сигурност е нещо добро. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay