Всичко, което трябва да знаете за пикочните инфекции

Всичко, което трябва да знаете за пикочните инфекции

Инфекциите на пикочните пътища са втората най-често срещана инфекция сред жените, след настинката и грипа. И за много жени те са наистина болезнени. За жалост болката не е най-лошата част, ако сте бременна, подобни инфекции могат да бъдат опасни за вас и вашето бебе. Ето какво ги причинява и как да ги предотвратим.

Причини и симптоми

Ако някога сте имали подобна инфекция, със сигурност сте запознати със симптомите. Налага ви се да ходите до тоалетна на всеки 30 минути до един час. Често няма нужна. И когато отидете, чувствате парене или болка. Възможно е дори да имате болки в гърба или кръв в урината.

И така, какво причинява това? 90 процента от случаите е ешерихия коли, бактерия открита около аналната област, която попада в пикочния мехур. Един от най-лесните начини е с помощта на тоалетната хартия. Ако се избърсвате неправилно, бактерията може да си проправи път до уретрата. Женското тяло предразполага състоянието, жените имат по-къса уретра (тя е с дължина от 4 сантиметра, докато при мъжете размерът е 12 сантиметра), така че отнема малко време бактериите да стигнат до пикочния мехур.

Има и редица други начини да се заразите. Не пиенето на достатъчно течности води до рядко уриниране, а уринирането е ефективен начин за изчистване на микробите от пикочния мехур и уретрата. А диабетиците или хората с аномалии на пикочните пътища, са още по-податливи.

Възможно е причината да е секс. Бактериите от дебелото черно и влагалището могат да попаднат в уретрата по време на прелюдията и самия полов акт. Енергичният секс може до доведе до възпаление на пикочния мехур, така че бактериите се придържат към лигавицата му.

Възможният краен резултат от секса – бременност и раждане, също може да ви направи по-податливи на инфекцията. Увеличената матка и увеличаването на хормона прогестерон предотвратяват пълното изпразване на пикочния мехур. В резултат на това в пикочния мехур остава запас от урина, в който бактериите могат да процъфтяват.

Лечение

Разумно е да посетите вашия лекар в момента, в който се появи първият симптом. Ако не се лекува, инфекцията може да се развие във бъбречна, независимо дали сте бременна или не. Бъбречните инфекции могат да доведат до инфекция на кръвта, която е потенциално животозастрашаваща. За точна диагноза трябва да имате посявка на урина, която ще определи наличието на бактерии.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay