Естетичната хирургия и личността

Психолози изследват как действа интервенцията върху съзнанието

Естетичната хирургия и личността

Може ли силикон в гърдите да доведе до емоционален срив? Или пък операция на носа да предизвика криза на личността?

Американски психолози изследват възможността пластичната хирургия да доведе до здравословни и ментални проблеми, затова предупреждават пациентите, решили да "легнат под ножа", да помислят още веднъж.

Лекари и психолози са проучвали как действа естетичната намеса върху възприятията на хората. Начинът, по който изглеждате, е съобразен с вътрешния ви свят и с гледната ви точка към външния свят. Всяка промяна може да обърка тези представи и да се почувствате отчуждени от самите себе си.

Д-р Лорънс, автор на книгата "A Little Work: Behind the Doors of a Park Avenue Plastic Surgeon" ("Малко работа: Зад вратите на пластичната хирургия в Парк Авеню" - б.а.), казва:

"Пациентите си представят перфектна външност, коeто може да доведе до дълбоки психологически проблеми. Това се случва, когато някой промени тялото си, само са да осъзнае, че отново не е перфектно."

Според нас идеята на учените е, че ако човек иска промяна, трябва да започне от вътрешния си свят. Защото външността е само обвивка, която няма нищо общо с характера на личността.

Да, нови гърди или прав нос ще направят пациента няколко идеи по-самоуверен. Но в същността си той ще е същият човек, със същите мечти и стремежи. И хората около него, първоначално възхитени от новата му външност, ще продъжат да го третират по същия стар начин. Точно това може да срине имагинерния му свят.

Затова, ако ви предстои подобна интервенция, наистина я обмислете внимателно. Защото е за цял живот. И защото, за добро или лошо, никой все още не е присадил нова душевност.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 04.07.2012|18:34
За това предпочитам да спортувам и да постигне желаните от МЕН резултати, а не от на разни хирурзи и изкуствени разкрасителни процедури
12
Не е посочен 04.07.2012|15:44
Всяка промяна се отразява по един или друг начин на личността и според мен я променя.Когато една жена си сложи силикон самочувствието и неимоверно се повишава и променя отношението си към останалите, забравяйки каква е била преди интервенцията.
11
Не е посочен 04.07.2012|15:01
Продължавам да недоумявам защо толкова красиви млади момичета се обезобразяват с безсмислени операции. В повечето случаи гледайки звездите преди и след корекциите, винаги ги харесвам натурални...
10
Не е посочен 04.07.2012|14:14
"Затова, ако ви предстои подобна интервенция, наистина я обмислете внимателно. Защото е за цял живот. И защото, за добро или лошо, никой все още не е присадил нова душевност." Много хубав и важен съвет. Не бих се подложила на каквито и да е корекции.
9
Не е посочен 04.07.2012|13:40
и аз не обичам да общувам с такива комплексирани жени.Но на някой мъжете им ги набиват тези комплекси.
8
Не е посочен 04.07.2012|13:01
Когато корекцията е нужна,тогава ги разбирам,но заради мода или от глезотии,това ми идва доста в повече и не мога да го проумея!За мен, това е чисто и просто избиване вече на комплекси!
7
Не е посочен 04.07.2012|12:57
Чувала съм че много от тях претърпяват известен срив, тъй като виждат съвсем друг човек в огледалото отсреща. Неща като да свикваш с новата си радикална прическа, ама в по-хард вариант.
6
Не е посочен 04.07.2012|12:29
при някои добре се отразява интервенцията , при други не , различно е за всеки човек
5
Не е посочен 04.07.2012|11:56
така е , много избързват и повечето такива корекции са ненужни - трябва да бъдем максимално естествени
4
Не е посочен 04.07.2012|11:32
Повечето жени избързват с тези корекции, тъй като неувереността им се дължи преди всичко не на външния вид, а на някакви вътрешни задръжки.
3
Не е посочен 04.07.2012|10:47
За това е абсолютно задължително преди всяка корекция пациентът да се консултира с психолог, иначе може да се получи лавина ефекта - една корекция, после друга и така до пълното обезобразяване.
2
Не е посочен 04.07.2012|10:14
Много зависи от очакванията на пациента. Ако си мисли някоя лигла, че като си сложи силикон в бюста и ще заприлича на Памела, може наистина да остане разочарована. Според мен освен психологични, може да си навлекат и физически здравословни проблеми.
1
Не е посочен 04.07.2012|10:08
определено го има и това,че една такава хирургична намеса може да доведе до емоционален срив,това трябва да бъде едно добре обмислено и премерено решение,именно за това не е никак подходящо млади момичета да се обръщат към скалпела
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay