Ето какво трябва да обсъдите с лекаря си, ако постоянно се чувствате изморени

Ето какво трябва да обсъдите с лекаря си, ако постоянно се чувствате изморени

Може да мислите, че умората е цената, която плащате за натоварения си график, но е малко вероятно стресът да предизвика този вид изтощение, особено при млади жени. Всъщност, има няколко основни медицински проблеми, които си струва да обсъдите с лекаря си. 

Ако сте загрижени, че сте прекалено изтощени - или ако започва да се отразява на ежедневието ви - започнете да мислите за начина си на хранене. Ако сте вегетарианец, може да не получавате достатъчно витамин В12, което може да доведе до умора, както и до изтръпване на ръцете и краката. Ако не ядете достатъчно богати на желязо или обогатени с желязо храни, може да имате желязодефицитна анемия, която може да доведе до умора. Желязото помага да се произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който помага за пренасянето на кислород в тялото. Без достатъчно желязо, може да се почувствате слаби или да се задъхвате. В същото време, яденето на твърде много нездравословни въглехидрати - вместо богати на фибри плодове и зеленчуци - може да доведе до увеличаване на кръвната Ви захар и след това до "катастрофа". Но една от най-честите причини за умората е дехидратацията. Ако не получавате достатъчно течности, обемът на кръвта ви намалява и това ви кара да се чувствате изморени. 

След това обсъдете месечния си цикъл, както и витамините или лекарствата, които приемате. Жените могат да изпитат умора в резултат на тежки менструации, които водят до загуба на повече кръв, докато за други умората може да е страничен ефект от лекарство без рецепта, като например антихистамин.


Ако изтощението ви е съпроводено от необяснимо наддаване на тегло, запек, суха коса и кожа, нередовни менструации или промени в настроението, помолете Вашия лекар да направи изследвания на щитовидната ви жлеза. Състояние, наречено болест на Хашимото - при което имунната система атакува щитовидната жлеза - може да попречи на щитовидната жлеза да произвежда достатъчно от хормоните, от които тялото ви се нуждае, за да функционира. За щастие, Хашимото може да бъде открито с изследване на кръвта и лесно се коригира с лекарства. Депресията също може да ви накара да се чувствате изморени поради дисбаланс на химикали в мозъка. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay