Затлъстяването може да се предаде на няколко поколения

Затлъстяването може да се предаде не само на преките наследници, но и на техните деца

Затлъстяването може да се предаде на няколко поколения

Според изследователи от института "Виктор Чанг" и института за медицински проучвания "Гарвън" в Австралия затлъстяването може да се предаде не само на преките наследници, но и на техните деца, пише британското издание "Експрес".

Учените са провели опити с мъжки лабораторни мишки, от които са установили, че затлъстяването може да стигне до внуците на животните. Затлъстелите животни излагат на риск от развитие на болести на метаболизма своите деца, както и техните наследници много преди те да се родят.

"Здравето на бебето дълго време се смяташе за отговорност на майката веднага щом тя забременее. Но се обръщаше малко внимание на това как бащиното здраве може да се отрази на нероденото дете", заяви проф. Катрин Сутер.

Чрез тестове учените са открили, че внуците на мишки с наднормено тегло са предразположени към проблеми с метаболизма, дори и когато техните бащи се хранят здравословно по време на зачеването.

Въпреки това при децата на внуците започва да се забелязва подобряване на здравето.

"Сега ние намерихме силно доказателство..., че храненето на бащата и здравето на метаболизма му може да окаже влияние на неговите синове и дори на неговите внуци", допълва проф. Сутер.

"Бяхме изненадани да открием резултатите, които са абсолютно категорични. Внуците са изложени на значителен риск от разболяване, ако са подложени на нездравословна диета, дори и техните бащи да се хранят добре и здравословно", казва още тя.

Източник: /БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay