Защо ви боли ухото: 5 възможни причини

Защо ви боли ухото: 5 възможни причини
Canva

Съществува вековен спор за това кой вид болка е по-непоносим - тази при зъб или тази в ухото. Ние също не можем да отсечем категорично, но днес ще си поговорим за втория вид.

Болката в ушите може да бъде причинена от различни фактори. Ето пет възможни причини:

Инфекция

Една от най-честите причини за болка в ухото е инфекция, известна още като отит. Това може да бъде или външно ушно възпаление (външен отит), инфекция на средното ухо (остър среден отит) или хронично възпаление на средното ухо (хроничен среден отит).

Болест на средното ухо

Това е вирусна инфекция, която засяга вътрешното ухо и може да причини силна болка в ухото, заедно с други симптоми като висока температура, затруднено чуване и световъртеж.

Алергия

Алергените могат да причинят възпаление и дразнене в ушния канал, което води до болка. Симптомите могат да включват сърбеж, зачервяване и отделяне на секрет.

Чуждестранно тяло

Понякога малки предмети като насекоми, мъниста или малки играчки могат да попаднат в ушния канал. Те могат да причинят болка, сърбеж и чувство на пълнота в ухото.

Баротравма

Тази сравнително рядка причина за болка в ухото възниква поради бързо промени в налягането, като например по време на гмуркане или летене. Може да причини дискомфорт, болка или дори временна загуба на слуха.

Ако изпитвате болка в ухото, важно е да се консултирате със специалист, който може да определи точната причина и подходящото лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay