Защо понякога клепачите на очите ни трептят?

Защо понякога клепачите на очите ни трептят?

Доста е странно, когато сме на публично място и изведнъж усетим, че окото ни започва да трепти и хората започват да ни гледат странно. Всъщност имаме добри новини за вас, тези спазми са толкова минимални, че другите не ги забелязват и обикновено не представляват заплаха за вашето здраве. И все пак това е доста дразнещо, така че нека разберем какви са причините:

Неволните спазми на окото се наричат миокимия и те са насочени най-вече към горния клепач. Те са напълно непредсказуеми и обикновено продължават от няколко секунди до няколко минути. В редки случаи дори могат да продължат до цял месец. Трептенето на очите е безболезнено и обикновено преминава само, поради което не се нуждае от специално лечение.

Трябва обаче да потърсите медицинска помощ, ако имате следните симптоми:

Клепачът ви се затваря напълно по време на потрепване.

Спазмите започват да засягат останалата част от лицето ви.

Трептенето на окото продължава няколко седмици.

Клепачът ви изглежда увиснал.

Какво точно кара очите ни да се потрепват и начини за предотвратяване

1. Дигитално напрежение на очите

Още един проблем, причинен от прекалено дълго взиране в екраните ни, е потрепването на очите. Опитайте да следвате правило 20-20-20: гледайте далеч от екрана на всеки 20 минути, като се фокусирате върху нещо, което е на 20 фута от вас за 20 секунди или повече. Също така компютърните очила могат да бъдат истински спасител.

2. Липса на сън

Ако не позволите на очите си да си починат достатъчно, те ще ви отвърнат със спазми от време на време. Ако нормализирате графика си за сън, проблемът трябва да изчезне.

3. Стрес

Да, очите ни буквално могат да потрепват, ако сме под прекалено голям натиск. Стресът също се счита за една от най-честите причини за спазми, така че трябва да се успокоите. Йога и дихателните упражнения са чудесен начин да започнете, но всеки намира свой собствен начин да се отпусне и да намери своя дзен.

4. Лоша диета

Ако не получавате достатъчно хранителни вещества, това може да е една от причините за потрепването на очите ви. Витамините и важните елементи влияят пряко върху нашите мускули и нервната ни система, които също отговарят за поддържането на стабилността на клепачите ви. Освен това стресът често предизвиква лош избор на храна и вече знаем какво може да ни причини твърде много стрес и лоша диета.

5. Прекалено много кофеин

Твърде много кофеин е един от най-често срещаните дразнители за клепачите ви. Опитайте да намалите кафето, чая и кофеиновите напитки (също така внимавайте за цялата тази захар в безалкохолните напитки) за няколко седмици. Ако потрепването на очите ви изчезне, тогава ще разберете, че кофеинът е виновникът.

6. Алергии

Хората с алергии често имат сълзящи очи, така че ги търкат по-често, което води до дразнене. Всяко физическо увреждане на окото ви може да предизвика потрепване на очите. Препоръчително е да използвате капки за очи, когато алергията ви е особено активна.

Как да спрете трептенето:

1. Сложете топъл компрес

Компресът може да ви помогне да смажете и отпуснете окото си. Уверете се, че водата ви не е прекалено гореща и сложете мокра кърпа върху окото си. След като платът изстине, отново го потопете в топлата вода. Дръжте го на окото си, докато потрепването напълно изчезне.

2. Стиснете очите си

Затворете очите си за цяла минута и ги стискайте през цялото време, след като едното от очите започне да трепти. Отпуснете очите си за 10 секунди и след това повторете още 3 пъти.

3. Масажирайте долния си клепач

С този масаж подобрявате циркулацията на очите си и стимулирате мускулите. С помощта на средния пръст леко масажирайте долния клепач, като правите кръгови движения. Продължете да го правите за около 30 секунди. Не забравяйте да измиете ръцете си, преди да направите това!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay