Защо само една ноздра се запушва, когато сте болни?

Защо само една ноздра се запушва, когато сте болни?
Pexels

Когато имате запушен нос, струва ли ви се, че едната ноздра винаги е по-запушена от другата?

Сезонът на настинките и грипа наближава, а с него идват и въпросите как да се справяме със сезонните заболявания и симптомите, които идват с тях.

Например, има ли начин да избегнем едната ноздра да е по-запушена от другата?

Лекарите казват, че причината е по-малко свързана с вашите механизми за справяне с настинката, а повече с анатомията и функцията на носа ви.

Ето защо може да почувствате, че едната ноздра е по-запушена от другата, когато сте болни – и как да получите облекчение.

Защо едната ноздра може да се усеща по-запушена от другата

За да разберете защо едната ноздра може да се усеща по-запушена от другата, важно е да разберете основната анатомия на носа.

Вашият нос има четири чифта синуси – пълни с въздух джобове, свързани с носните ви кухини, които произвеждат слуз, която поддържа носа ви влажен.

Има и три чифта носни раковини от двете страни на двете носни кухини, които се сгъват в носа ви, за да затоплят и овлажняват въздуха, след като го вдишате, и за да помогнат с назалния дренаж.

При нормални обстоятелства вашият нос и носни раковини преминават през нещо, наречено назален цикъл. Този назален цикъл е спонтанното редуване на запушването и отпушването на всяка ноздра.

Никога не го осъзнавате, но едната страна на носа има тенденция да се подува и да се изпълва с кръв, а след това другата страна.

В нормално състояние това не води до прекалено стесняване на дихателните пътища, така че не го забелязвате. Но добавете подуване и гъста слуз, които могат да дойдат при заболяване.

Това усещане за едностранно запушване също може да бъде по-забележимо при някой с изкривена преграда, което е, когато преградата е изместена на една страна.

Вашите носни раковини също могат да се възпалят. Това може да причини физическо препятствие на дишането и може да се случи от едната страна, карайки я да се усеща по-блокирана от другата.

Страната, на която спите през нощта, също може да играе роля в това.

В носните раковини има големи вени, които могат да се напълнят с кръв, особено когато лежите. Това ще ви даде усещане за запушване от страната, на която лежите.

Отпушване на запушен нос

За да отпушите запушен нос, експертите обикновено препоръчват да опитате промиване със солена вода.

По този начин механично се изчиства слузта и има успокояващ ефект върху самия нос.

Увеличаването на приема на течности също може да помогне, както и спането с повдигната глава.

Деконгестантните спрейове също могат да бъдат полезни, но не ги използвайте твърде дълго. Въпреки че спрейовете за нос с оксиметазолин или фенилефрин могат да бъдат много полезни, те трябва да бъдат ограничени до три последователни дни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay