Сезонът на басейните: 5 начина, по които хлорът влияе на тялото ви

Сезонът на басейните: 5 начина, по които хлорът влияе на тялото ви
Pexels

Хлорът е химически дезинфектант, добавян към плувните басейни за унищожаване на микроби. В първоначалната си газова форма хлорът е силно дразнещ и увреждащ химикал.

Когато се добави към водата в басейна, хлорът технически се превръща в химикалите хипохлорна киселина и хипохлоритен анион, които дезинфекцират водата и се считат за безопасни, когато са в правилната концентрация.

Въпреки това, често плуващите може да установят, че хлорираната вода причинява нежелани странични ефекти. Когато концентрацията на хлор е твърде висока, това може да причини симптоми, подобни на алергия.

Ето 5 начина, по които хлорът може да повлияе на тялото ви:

Може да причини суха кожа и обрив

Хлорът и други химикали във водата в басейна могат да раздразнят и изсушат кожата. Малко хора са алергични към хлор, но можете да сте чувствителни към химикала и да имате кожни реакции, които всъщност са дразнещ дерматит, причинен от свръхчувствителност към хлор.

Хлорираната вода може да причини кожни симптоми като:

Суха, сърбяща кожа

Червена кожа

Копривна треска или обрив

Пристъпи на екзема или псориазис

Суха кожа и акне

Изследванията показват, че често плуващите са по-податливи на алергичен контактен дерматит. Този сърбящ обрив се причинява от химикали в басейна като хлор. Въпреки това, някои хора могат да получат обриви от плувни екипи като плувни шапки и очила, триещи се в кожата.

Ако имате псориазис, автоимунно кожно заболяване, което причинява дебели петна с обезцветена кожа и люспи, потапянето в басейна може допълнително да влоши вашите псориазисни плаки.

Хлорът може също да влоши симптомите на екзема, кожно заболяване, което причинява сухи и сърбящи петна.

Ако кожата ви е чувствителна към хлор, можете да правите следните неща:

Овлажняване на кожата преди скок в басейна

Изплакване с топла вода, след като приключите с плуването

Нанасяне на овлажняващ крем върху влажна кожа

Може да доведе до изсветляване и суха коса

Хлорираната вода разтваря маслата, които покриват и защитават косата ви, което може да направи косата ви по-податлива на увреждане и сухота. Хлорът също така разгражда протеините в косата ви, увеличавайки риска от накъсване на косата. Хората с бяла или руса коса са изложени на по-голям риск, тъй като косата има по-малко меланин (това, което придава цвета на кожата и косата), за да я защити.

Хлорът също може да изсветли косата ви, особено ако водата в басейна, в който плувате, има висока концентрация на хлор. Изсветляването на косата изисква високи концентрации на хлор, така че отнема време и много плуване, за да се видят ефектите. Въпреки това, UV светлината от слънцето също може да изсветли косата и да увеличи въздействието на хлора върху косата.

За да поддържате косата си здрава, докато плувате, можете да направите следното:

Нанесете масло или балсам без отмиване върху косата си, преди да плувате

Носете шапка за плуване, за да предпазите косата от хлора

Изплакнете косата си преди плуване, за да избегнете абсорбирането на хлор

Изплакнете и измийте косата си след плуване с шампоан, предназначен да отстранява хлора и след това нанесете балсам

Може да причини респираторни проблеми

Високите нива на комбиниран хлор отделят хлорамини във водата и въздуха, което може да бъде силно дразнещо. Комбинираният хлор е хлор, който се е свързал с микроби и отпадъци в басейна.

Хлорираните басейни обикновено не причиняват респираторни проблеми. Въпреки това, ако басейнът е натрупал високи нива на хлорамини, можете да изпитате респираторни проблеми като:

Кашлица

хрипове

Астматичен пристъп

Сърбящ, течащ или запушен нос

Басейните натрупват хлорамини, когато хлорът се смеси с потта, мръсотията, изпражненията, урината и мъртвите кожни клетки. Дори скачането в басейна с дезодорант или грим може да създаде хлорамини.

Може да причини дразнене на очите

Хлорът и другите химикали в басейна могат да отмият тънкия слой сълзи, който покрива очите ви. В резултат на това хлорът може да причини странични ефекти като:

Изгаряне

Сърбеж

Зачервяване

Воднисто усещане

Сухи очи

Замъглено виждане

Хлорамините, отделяни, когато хлорът се комбинира с човешките отпадъци, също дразнят очите. Плувците в басейн с натрупани хлорамини могат да изпитат дразнене на очите.

Добре е да изплакнете очите си с чиста вода след плуване, за да премахнете хлорираната вода от очите си. Капките за очи също могат да помогнат за възстановяване на баланса на сълзите, а носенето на очила предпазва очите ви от хлорираната вода. 

Може да доведе до пожълтяване на зъбите

Хлорът и другите химикали в басейна могат да причинят образуването на жълти и кафяви петна по зъбите на хората, известни като зъбен камък на плувеца. Това оцветяване се случва, защото pH на хлорираните басейни е по-високо от слюнката ви, която разгражда протеините, които предпазват зъбите от напрежение и натрупване на зъбен камък. Хлорираните басейни също могат да разрушат емайла.

Малко вероятно е обаче зъбите ви да пожълтеят, след като посетите местния басейн няколко пъти седмично. Изследванията показват, че състезателите по плуване и гмуркане - особено тези, които прекарват повече от шест часа седмично в басейна - са по-склонни да развият жълти зъби.

След плуване изплакнете устата си с чиста вода или вода за уста с флуор, за да възстановите нивата на рН в устата си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay