Защо сешоарите за ръце са опасни?

Защо сешоарите за ръце са опасни?

Вероятно си мислите, че сте измили и дезинфекцирали ръцете си, след като ги измиете и изсушите на сешоара за ръце в обществените тоалетни. Прави сте, но има малък риск. Учените твърдят, че сешоарите за ръце са доста опасни, тъй като разпръскват много бактерии върху вече измитите ни ръце.

Ето какво трябва да знаете за тази бактериална заплаха:

Сешоарите за ръце разпространяват няколко вида микроби

Сешоарите за ръце станаха много популярни, защото са лесни за употреба и не са опасни за околната среда, за разлика от хартията и салфетките за ръце. Но идеята, че всъщност може да са опасни за хората, доведе до противоположни мнения. За да разберат дали наистина са опасни или не, учените от Университета в Кънектикът правят редица изследвания.

Правят експериментът като оставят специална чашка в тоалетната и след това проверяват колко микроби има по нея. След като оставили чашката в тоалетната за 2 минути, с изключени сешоари за ръце, установили, че има една бактериална колония. След включването на сешоара за 30 секунди, вече имало 18-60 колонии микроби.

Най-голямата част от бактериите идват от въздуха в тоалетната. Има най-много микроби от обувки, кожа и чревни бактерии. Кожни бактерии са открити на повърхности, които обикновено се докосват с ръце (например кранове или дръжки на вратите), бактериите от обувките са открити на пода, а фекални бактерии са открити на дръжките за пускане на водата в тоалетната и тоалетните седалки.

Тоалетното казанче допринася за проблема

Ако пуснете водата в тоалетната, без да сте затворили капака, давате своя принос за разпространение на бактериите. Всеки път, когато пуснете водата, в стаята се разнася облак от бактерии и урина. Ако капакът е отворен, всички тези бактерии ще отидат във въздуха и върху дрехите ви. Добре е да си създадете навика да затваряте капака преди да пускате водата в тоалетната.

Колко сериозен е проблемът?

Въпреки че е доказано, че сешоарите за ръце разпръскват бактерии, тези бактерии не са особено опасни. Не биха навредили на здрав човек, а в някои случаи дори могат да доведат до положителни резултати, като засилване на имунната система. Но има хора, които трябва да бъдат особено внимателни- тези, които имат по-слаба имунна система или се възстановяват от тежки заболявания.

Също така трябва много да внимавате, когато посещавате тоалетна в болнично заведение, например, защото там бактериите не са безвредни.

Хартиените кърпи за ръце са алтернатива

Използването на хартиени кърпи за ръце е по-хигиеничният вариант, така че ако не искате да се излагате на риск, можете да използвате хартия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay